I början av 1970-talet spred sig gonorré som en farsot och nära 40 000 fall rapporterades årligen i Sverige. Sven Melanders klassiska T-shirt i filmen Sällskapsresan, med texten "Ikväll får 107 svenskar gonorré", hade då täckning i verkligheten.
På 1990-talet var antalet nere i 200 om året. Men nu är siffrorna stadigt på väg uppåt igen. Enligt preliminär statistik från Folkhälsomyndigheten drabbades 1 681 svenskar av sjukdomen under 2015, en ökning från 1 336 året innan och den högsta siffran sedan 1987.
– Människor skyddar sig inte mot könssjukdomar på samma sätt längre, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.
Det finns flera förklaringar till ökningen, enligt Inga Velicko. Hon framhåller att människor inte skyddar sig mot könssjukdomar på samma sätt som tidigare. I samband med hiv/aids-epidemin under 1980-talet var vi mer noggranna med kondomanvändning under många år.
– Man har också fler sexpartners och fler människor testar sig, säger Inga Velicko.
Mer än hälften av gonorréfallen under 2015 rapporteras från Stockholm. I Östergötland är sjukdomen fortfarande relativt ovanlig. 34 östgötar smittades i fjol enligt de preliminära siffrorna, två färre än 2014. I Östergötland rapporteras 7,7 fall per 100 000 invånare, att jämföra med rikssnittet som är 17,2 fall.
Gonorrébakterierna har blivit allt motståndskraftigare mot antibiotika och WHO varnar för att sjukdomen kan komma att bli obotlig.
Gonorré kan i värsta fall hos kvinnor orsaka infertilitet och utomkvedshavandeskap.