Det kan vara första gången som kungsfiskare lyckats med häckning i en konstgjord bobrink i Sverige.
– Det är i alla fall den första i Östergötland. Och det finns ingen på någon annan plats i landet för närvarande, säger Juhani Vourinen från Svärtinge, Sveriges främste expert på kungsfiskare.
Ringmärks utan protest
Han plockar fram de fyra ungarna ur den smala ingångstunneln med hjälp av sitt specialredskap med spegel och ficklampa. Väger och märker dem. Blåfjädrade och aningen smutsiga finner de sig till rätta i hans händer utan att protestera. För några veckor sedan räknade han till sju ägg i boet.
– Kungsfiskare lägger alltid sju ägg. Något har hänt de andra tre sedan de kläckts. Det finns inga döda ungar kvar i boet så föräldrarna har rensat bort dem.
För få naturliga brinkar
Kungsfiskare finns på tio platser i Linköping och är en av kommunens tolv ansvarsarter. Men det är brist på lämpliga naturliga strandbrinkar där denna hotade fågelart kan häcka. Därför har kommunen tagit Juhani Vourinen till hjälp för att hitta lämpliga platser för konstgjorda bon. Konstruktionen har han klurat ut tillsammans med snickaren Sven-Eric Gustafsson som byggt stommen på 3,5 meter gånger 3 meter och fyllt den med en blandning av grus, jord och kalk, totalt cirka tre ton material. Kungsfiskarna har fått en ingångstunnel på några decimeter.
– Sedan har de grävt vidare själva och skapat sin bobale där inne, säger Juhani Vourinen.
Fler ska tillverkas
Hanen har inte givit sig till känna än, men den honan ringmärktes i höstas vid Getteröns fågelstation på västkusten. Efter den första kullen väntas hon börja använda även det andra konstgjorda boet i närheten för ännu en kull i sommar. Ytterligare två konstgjorda bon finns vid Smedstadsdammarna, men de är obebodda. Till nästa år ska fler byggas och placeras intill Stångån från Bjärka Säby till utloppet i Roxen.
– Kommunen vill att några platser ska vara publika så att allmänheten har en chans att få syn på kungsfiskare. Och här vid reningsverket syns bona mycket bra från motsatta sidan, påpekar Juhani Vourinen.
Gynnsamt just nu
Hittills i år har han ringmärkt ett hundratal kungsfiskarungar i länet med tio naturliga bon i Linköping, sju i Norrköping, tre i Finspång samt ett i vardera Söderköping och Mjölby.
– Efter två milda vintrar går det bra för kungsfiskarna just nu, men en enda hård vinter i Holland och Belgien där de övervintrar kan slå ut en hel population, säger han.