Videon är inte längre tillgänglig
Christer Fällman, tidigare konstansvarig på Linköpings kommun, anser att är ganska ofint gjort mot Cajsa von Zeipels verk.
– Jag skulle tro att det här skulle göra henne ledsen. Generellt är det kanske roligt att konstverk diskuteras, men det här är ju bara en plump gest. Det är hädande, framför allt för att konstnärer mycket sällan uppskattar att man lägger till något. De är ju färdiga med sin skapelse.
Fällman var själv med vid projekteringen av utsmyckningen av Hackeforsrondellen. Cajsa von Zeipels skulpturer kretsar ofta kring figurer som liknar den skulptur som står utställd i rondellen. Hon finns representerad på flera konstmuseer i Sverige. Hon har också ställt ut i bland annat Hong Kong och New York.
– Cajsa von Zeipel är en stor konstnär i dag. Vi ville ha en stjärna, en tjej och vi ville att hon skulle ha anknytning till Linköping, där hennes mamma bor, säger Christer Fällman.
Motvilligt drar han ändå kopplingar till idékonstens fader och Marcel Duchamp, känd för att ha provocerat konstvärlden genom att att ställa ut bland annat en pissoar – så tidigt som 1917. Han målade också en mustasch på ett vykort föreställande da Vincis Mona Lisa.
– "Det jag kallar för konst, är konst" var ungefär vad Duchamp menade. Men det känner knappat den som har ställt en toalettstol i Hackeforsrondellen till. Att ge sig in i någon annans konstverk är ganska illa ansett.
Hur ska ansvariga för en plats med ett konstverk agera vid en sådan här situation?
– Kommunen har ett ansvar att hålla rent på sådana här platser på samma sätt som att man städar upp efter nedskräpning.
När Corren kontaktar Linköpings kommun låter man hälsa att man genast kontaktat en entreprenör som tagit bort toaletten. Vi har även sökt konstnären för en kommentar.