Körsimulator ska lära ut trafikvett

Här kan du krascha en bil utan att få enskråma. Att köra i dimma, halt väglag ochmöta vilt på vägen är bara några farorsom lurar när bilförare ska lära siglite trafikvett. Det är tur att det inte är på riktigt.

Lägger i trean, gasar på för att göra enfin och snabb omkörning. Men då dykerdet upp en mötande bil. Bild: JEPPEGUSTAFSSON

Lägger i trean, gasar på för att göra enfin och snabb omkörning. Men då dykerdet upp en mötande bil. Bild: JEPPEGUSTAFSSON

Foto:

LINKÖPING2004-02-06 06:38

På väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, i Linköping finns en körsimulator som tagits fram i det sameuropeiska projektet Trainer.

Körsimulatorn kostar 43 000 euro, lika mycket som en lyx-Merca. För det priset har tagits fram en enklare simulator med pc-baserat bildspel. Kundgruppen är framför allt trafikskolor som kan använda simulatorn i utbildningen av unga bilförare.

Förstå farorna

- Det handlar om att förstå de faror som finns i trafiken. En utvärdering som gjorts efter att en grupp ungdomar tränat i simulatorn visar också att riskmedvetandet ökar, säger forskaren Torbjörn Falkmer, som är ansvarig för Trainerprojektet.

I tre stora 28 tums bildskärmar, en rakt fram och två snedställda, kan föraren träna olika risksituationer. Förarmiljön är hämtad från Ford Focus, med vanliga instrument, ratt och pedaler.

Hur känns det då att sitta i körsimulatorn och träna på de farliga moment som många bilförare, varje dag, får uppleva i den verkliga trafiken?

Jag sätter mig bakom ratten, startar bilen och lägger i ettans växel. Genast får jag ett meddelande på skärmen att jag glömt bilbältet. Slarvigt. Gasar på och kör ut på landsvägen i ett enkelt moment som går ut på att ta kurvor och hålla rätt hastighet. Jag märker ganska snart att det här inte är en riktig Ford. Styrningen är lite sladdrig och det är faktiskt svårt att hålla bilen stadigt på vägen i högre farter. Glömmer att växla upp och kör i hundra på treans växel. Aja.

Omkörning på 90-väg är inte alls så roligt som i verkligheten. Varenda gång jag försöker köra om och svänger ut mot mitten av vägen dyker en mötande bil upp. Men jag hinner med några omkörningar innan testet är slut. På skärmen får jag veta att jag ligger för nära framförvarande bilar. Fyra gånger.

Faror som lurar i stadstrafiken är många. Men jag hade ald-rig väntat mig att en bilförare skulle öppna bildörren precis när jag passerade i 50 km/tim. "Krasch", där gick den dörren åt pipan. Jag hoppas att föraren klarade sig oskadd.

- Du måste hålla blicken riktad långt fram, säger Torbjörn Falkmer. Då kan du upptäcka farliga situationer och försöka undvika dem.

Bildspelet rullar tillbaka och jag kör om igen. Och nu upptäcker jag en bildörr som sakta öppnas. Klantigt.

Ger ofta åksjuka

Innan körningen varnar Falkmer för att simulatorn kan ge lätt åksjuka. Och det är vad som stoppar vidare testkörningar. Bara efter tio minuter är jag illamående, och låter därför fotografen Jeppe Gustafsson prova nästa övning; att köra rattfull med 0,8 promille i blodet i regnväder och med vilt som plötsligt dyker upp på vägen. Han klarar rådjuret (!), men kör in i ett väghinder.

- Bilen var lite svår att styra, säger han, och det kanske inte är så svårt att förstå.

Körsimulatorn på VTI ska nu användas till nya projekt. Efter övningar med unga bilförare ska yrkeschaufförer få ta del av samma koncept. På tur står även ett hundratal äldre bilförare med hjärnskador, demens och stroke.

- Vi har byggt upp olika scenarier i bildspelet. På så sätt kan vi hitta hjälpmedel för att identifiera förarna och deras för- måga att köra bil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!