Kortare väg till slakteriet

Östgötsk miljö- och logistikforskning beviljas miljonanslag.– Det är superroligt. Nu kan vi ta vår forskning till nästa nivå, säger Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi vid Linköpings universitet.

Bättre effektivitet. Transporten till slakteriet skulle kunna göras billigare, miljövänligare och lindrigare för djuren, enligt Uno Wennergrens forskning.

Bättre effektivitet. Transporten till slakteriet skulle kunna göras billigare, miljövänligare och lindrigare för djuren, enligt Uno Wennergrens forskning.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2014-10-21 20:45

Transport- och miljöinnovationer står i centrum i år när Verket för innovationssystem, Vinnova, delar ut sina forskningsmedel. Sammanlagt rör det sig om 57 miljoner. Linköpings universitet och Statens väg- och transportinstitut, VTI i Linköping står bakom hälften av forskningsprojekten som beviljats anslag. Gemensamt för projekten är att de ska bidra till att nå Sveriges miljömål.

De senaste sex åren har Uno Wennergren jobbat med att utveckla ett program som underlättar logistiken vid djurtransporter till slakterier.

– Globaliseringen har fört med sig mycket gott, men för slaktindustrin har den medfört många och långa djurtransporter, förklarar han. Förr i tiden slaktades djuren direkt på gården, men i dag är slakterinäringen mer storskalig. Verksamheten har effektiviserats, men inte djurtransporterna. Med vår programvara räknar vi med att kunna halvera transportsträckorna från slakteriet, vilket i sin tur har en enorm miljöpåverkan. Dessutom minskar djurens stress, samtidigt som företagens kostnader minskar. Det är enkel logik.

Med sin forskning hoppas Uno Wennergren kunna hjälpa slakterierna att samordna sina transporter. Dessutom krävs det god planering för att hitta balansen mellan tomma lastbilar å ena sidan och djurens välbefinnande å den andra.

– I nuläget är lastningen av djuren väldigt inneffektiv och tidskrävande. Att transportera grisar är något helt annat än att transportera kylskåp.

Med ökade resurser är det möjligt att gå vidare och fördjupa samarbetet med slakteribranschens aktörer samtidigt som vi kan anlita mer personal, säger Uno Wennergren på Linköpings universitet.

Ett annat östgötskt projekt som beviljats anslag handlar om hur miljökonsekvenserna för planerade infrastrukturåtgärder ska vägas emot varandra.

– Ska vägen dras här eller där? Eller ska den rentav vara lite rakare? Hur påverkas då bullernivåerna och djurens rörlighet i området? Så beskriver Kerstin Robertson, forskningschef på VTI, några dilemman som kan uppstå vid infrastrukturprojekt. Syftet med forskningen är att underlätta vid en sådan bedömning.

Att miljöfrågan återigen lyfts upp på dagordningen tycker hon är av godo.

Från Linköpings universitet och VTI beviljades ytterligare fyra respektive två forskningsprojekt anslag.

013-280 000

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om