Kortkunder - dyra för småföretag

"Det kostar fem kronor extra om du vill betala med kort."

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-08-20 00:00

Rafael Sawicki, som äger och driver Coffeehouse by George på Stora torget i Linköping, säger det numera på rutin. Otaliga gånger varje dag informerar han fikasugna kunder om extraavgiften. De flesta reagerar inte alls. De säger att det är lugnt och att han kan ta femman. Men en del blir irriterade och säger att det är förbjudet och att han inte får göra så.

- Jag vet inte riktigt vad som gäller, så jag skyltar inte direkt med det, säger han och tillägger att avgiften bara gäller dem som handlar för under 50 kronor.

Men varför tar du extra betalt?

- För att kortbetalningar kostar oerhörda pengar. Jag får punga ut med minst 8 000 kronor i månaden till banken bara för att kunna ta betalt av mina kunder, det är helt sjukt. Jag betalar ju redan för mitt inlösenavtal med banken, säger Rafael Sawicki.

De 8 000 kronorna gäller hans tre kaféer i Linköping, Lund och Malmö. Summan innefattar transaktionsavgifter, hyra av terminal, serviceavgifter och trafikavgifter.

I Lund och Malmö tar han inte ut någon avgift av kunderna. Där är majoriteten studenter, och de går inte med på att betala extra, säger han.

Rafael Sawicki är kund i Swedbank. Förut betalade han tre kronor per kortdragning i fast avgift till inlösenbolaget Babs Swedbank, men med sitt nya avtal betalar han 1,80. Det är per transaktion där beloppet dras direkt från kortinnehavarens konto (debetkort). Betalar kunden med betal- eller kreditkort tillkommer en rörlig kostnad i form av en procentuell avgift på köpesumman.

Svensk Handel protesterar

Men som alla andra handlare vet Rafael Sawicki inte när det rör sig om kreditkort. Det framgår inte av korten och kortdragaren reagerar inte heller.

Branschorganisationen Svensk Handel protesterar mot avgifterna som handlarna måste betala till bankerna. Man menar att det är de små aktörerna med knappa marginaler, som tobaksaffärer, pizzerior och kiosker, som drabbas hårdast.

- Kortanvändningen ökar i hela världen. Alla är överens om att det är både säkrare och billigare att hantera än kontanter, men ändå finns inga som helst incitament för handlarna. En del tar ju inte ens emot kort för att det är för dyrt, säger Stina Storm, pressinformatör på Svensk Handel.

Kan förstå

Stina Storm kan förstå att många handlare tar ut en extraavgift av kunden, men samtidigt kan hon inte rekommendera dem att göra det. I många fall kan det vara ett avtalsbrott att ta extra betalt vid kortköp.

Framförallt är det Visas och Mastercards regelverk som styr om handlarna får ta ut en avgift eller inte.

Ingen avgift för Visa

Mastercard tillåter en skälig avgift för Mastercard och Maestro, medan Visa stenhårt säger nej. Har du Visakort ska du alltså aldrig behöva betala extra.

Avtalen mellan bankerna och handlarna spelar också in. Trots att Mastercard tillåter avgift, säger SEB-bankens inlösenbolag Euroline till säljföretagen att de inte får ta ut en avgift.

- Vi tycker inte att kortkunder ska diskrimineras och tvingas betala en straffavgift, säger Kerstin Ottosson, informationschef på SEB Kort.

På Swedbank Babs, Sveriges största inlösenbolag, anser man inte att kostnaderna som handlarna måste stå för är orimliga.

- Kostnaderna som vi tar ut, både fasta och rörliga, ska täcka vår hantering, det vill säga avgifterna till den kortutgivande banken, avgifter för kreditrisken, avgifter till varumärkesföreningar, vår egen administration och IT-system och så är det ett visst påslag från vår sida, säger Stefan Bergelind, vd för Swedbank Babs.

Men om Visa inte tillåter handlaren att ta ut en avgift av kunden, hur kan ni ändå ta ut en avgift av handlaren?

- Vår uppgift är att göra affärer. Vi erbjuder en konkurrensutsatt tjänst som både säljföretaget och konsumenten har nytta av, säger Stefan Bergelind.

Varför löser inte banken och inlösenbolaget kostnaderna sinsemellan? Nu är det konsumenterna som drabbas eftersom butiken antingen höjer priserna eller inte tar kort alls.

- Som sagt är detta en tjänst och en garanti som vi tillhandahåller. Det är inga stora summor det handlar om. Jag kan förstå att avgifterna kan bli kännbara för en handlare med liten omsättning, men det finns egentligen inga tjänster som man slipper betala för, säger Stefan Bergelind.

Vad ska man göra som konsument om man felaktigt fått betala en extraavgift?

- Då ska man kontakta sin kortutgivande bank. Den yttersta konsekvensen kan bli att inlösenbolaget bryter avtalet med handlaren.

Många butiker och småföretag tar ut en extra avgift om kunden betalar med kort. "Förståeligt" säger Svensk Handel. "Orättvis straffavgift" säger bankerna. Vad som egentligen gäller är inte alltid glasklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!