Ingvar Gustavsson har varit egen företagare i hela sitt liv, och ”det har gått bra” säger han ganska blygsamt. Vem kunde ana vart det skulle bära när han började sälja blomfröer som 11-åring? Eller några år senare, när han fick jobb på Ica på Skolgatan?
– Jag utbildade mig till styckare och blev andre styckmästare på Juvelen Livs, längst ner på Storgatan. Där var jag ett tag, men sedan gick jag över till Brödman. Jag sålde bröd och blev så småningom ansvarig för personalen också.
Sedan kom ett viktigt vägval i livet. Ingvar blev erbjuden jobb på Östgöta brandstodsbolag, men samtidigt också på den lilla grossisten Alfredsson & Jarl som sålde bröd och konfektyr.
– De flesta hade väl valt det stora företaget och det hade varit ett fint jobb, säger Ingvar. Men jag ville sälja så jag tog det andra. Och det visade sig lyckligt.
1977 blev han delägare i grossistföretaget och tre år senare tog han över Bele grossist som blev Kiab.
– Det drev jag till 1999 och det blev jättestort. Jag sålde till Axfood. Under tiden hade jag bildat Brödgrossisten. Det driver min son idag under namnet Polfärskt och det har också blivit stort. Efteråt drev jag Trendmässan i ett par år i Linköping och ett litet godisbolag och butiken Tomten.
Under Kiabtiden slog Ingvar Gustavsson ett världsrekord.
– Jag var med i ett tv-program med Oldsberg som sändes på fredagskvällarna, och där slogs olika världsrekord. Jag gjorde världens största godiskorg, 2,40 gånger 3,60 meter, och godis auktionerades ut till olika skolor och liknande. Vi fick in 1,6 miljoner kronor som gick till barnhem i Rumänien, det var roligt.
Ingvar Gustavssons samhällsengagemang har fortsatt. Redan under Kiabtiden anställde han gärna folk som annars inte så lätt får jobb. Ensamkommande ungdomar har fått praktik, och han har medverkat i olika sociala projekt.
Det var när Ingvar Gustavsson köpte charkuterifabriken Dendus fastighet i Tornby som Eklunds ville flytta dit och Ingvar blev hälftenägare. Året därpå, 2007, tog han över företaget.
– Då visst jag inte ett dugg om charktillverkning och jag tänkte ett tag att ”hur ska det här gå”? Men jag har bra personal. Annars hade det ju gått åt skogen.
Men det gjorde det inte, tvärtom.
– Vi fick faktiskt sex guldmedaljer på chark-SM 2012, säger han stolt, och vi ska vara med 2018 också. Det är ett fint kvitto på att vi säljer bra grejer. Svenskt ska det vara.
– Vi köper ALDRIG utländskt kött, säger Ingvar Gustavsson, om den svenska fläskfilén är slut så får det vara tomt i hyllorna. Helst vill vi ha närproducerade råvaror.
Att ha bra personal är den stora hemligheten med att lyckas i företagarlivet, säger han. Att ha energi nog att jobba mycket är en annan förutsättning.
Då kan man växa. 1 mars tog han över konkursade Mantorpsköket och flyttade hela verksamheten till Eklunds i Tornby, där det fanns plats.
– Nu driver min son Polfärskt med sex bagerier, säger han och är glad. Min dotter har börjat jobba på Eklunds. Jag hoppas hon tar över så småningom. Och så hoppas jag att de kan få sitta så här en dag, och vara glada för att det har gått bra.