Korvarna gjorde honom till Årets Diamant

Snart blir det restaurangfirande för personalen på Eklunds chark i Linköping. Årets Diamant på näringslivsgalan blev vd Ingvar Gustavsson, och han vill fira med de anställda.– Utan bra personal går det åt skogen, säger han och är jublande glad.

Korvproducent. Ingvar Gustavsson visste ingenting om charkproduktion när han tog över Eklunds, men han hade bra personal.

Korvproducent. Ingvar Gustavsson visste ingenting om charkproduktion när han tog över Eklunds, men han hade bra personal.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2017-10-07 09:30

Ingvar Gustavsson har varit egen företagare i hela sitt liv, och ”det har gått bra” säger han ganska blygsamt. Vem kunde ana vart det skulle bära när han började sälja blomfröer som 11-åring? Eller några år senare, när han fick jobb på Ica på Skolgatan?

– Jag utbildade mig till styckare och blev andre styckmästare på Juvelen Livs, längst ner på Storgatan. Där var jag ett tag, men sedan gick jag över till Brödman. Jag sålde bröd och blev så småningom ansvarig för personalen också.

Sedan kom ett viktigt vägval i livet. Ingvar blev erbjuden jobb på Östgöta brandstodsbolag, men samtidigt också på den lilla grossisten Alfredsson & Jarl som sålde bröd och konfektyr.

– De flesta hade väl valt det stora företaget och det hade varit ett fint jobb, säger Ingvar. Men jag ville sälja så jag tog det andra. Och det visade sig lyckligt.

1977 blev han delägare i grossistföretaget och tre år senare tog han över Bele grossist som blev Kiab.

– Det drev jag till 1999 och det blev jättestort. Jag sålde till Axfood. Under tiden hade jag bildat Brödgrossisten. Det driver min son idag under namnet Polfärskt och det har också blivit stort. Efteråt drev jag Trendmässan i ett par år i Linköping och ett litet godisbolag och butiken Tomten.

Under Kiabtiden slog Ingvar Gustavsson ett världsrekord.

– Jag var med i ett tv-program med Oldsberg som sändes på fredagskvällarna, och där slogs olika världsrekord. Jag gjorde världens största godiskorg, 2,40 gånger 3,60 meter, och godis auktionerades ut till olika skolor och liknande. Vi fick in 1,6 miljoner kronor som gick till barnhem i Rumänien, det var roligt.

Ingvar Gustavssons samhällsengagemang har fortsatt. Redan under Kiabtiden anställde han gärna folk som annars inte så lätt får jobb. Ensamkommande ungdomar har fått praktik, och han har medverkat i olika sociala projekt.

Det var när Ingvar Gustavsson köpte charkuterifabriken Dendus fastighet i Tornby som Eklunds ville flytta dit och Ingvar blev hälftenägare. Året därpå, 2007, tog han över företaget.

– Då visst jag inte ett dugg om charktillverkning och jag tänkte ett tag att ”hur ska det här gå”? Men jag har bra personal. Annars hade det ju gått åt skogen.

Men det gjorde det inte, tvärtom.

– Vi fick faktiskt sex guldmedaljer på chark-SM 2012, säger han stolt, och vi ska vara med 2018 också. Det är ett fint kvitto på att vi säljer bra grejer. Svenskt ska det vara.

– Vi köper ALDRIG utländskt kött, säger Ingvar Gustavsson, om den svenska fläskfilén är slut så får det vara tomt i hyllorna. Helst vill vi ha närproducerade råvaror.

Att ha bra personal är den stora hemligheten med att lyckas i företagarlivet, säger han. Att ha energi nog att jobba mycket är en annan förutsättning.

Då kan man växa. 1 mars tog han över konkursade Mantorpsköket och flyttade hela verksamheten till Eklunds i Tornby, där det fanns plats.

– Nu driver min son Polfärskt med sex bagerier, säger han och är glad. Min dotter har börjat jobba på Eklunds. Jag hoppas hon tar över så småningom. Och så hoppas jag att de kan få sitta så här en dag, och vara glada för att det har gått bra.

Ingvar Gustavsson Vinnarna

Ålder: 69

Familj: två vuxna barn, Björn Gustavsson och Zara Jancke; fem barnbarn

Yrke: VD Eklunds chark med 20 anställda. Företaget grundades av bröderna Eklund 1950.

Intressen: Sport, särskilt handboll och fotboll.. Var engagerad i Saabhandboll tidigare och ordförande i Hjulsbro IK och i Derby. Är gärna i sommarstugan vid kusten.

Favoritmat: husmanskost, gärna raggmunk och fläsk.

Blev Årets Diamant – motiveringen: Ingvar har jobbat med mat nästan hela livet genom en imponerande entreprenörsresa. Med ett brinnande engagemang har han vänt flera företag till framgångssagor och hans produkter hittas nu på flera platser i landet. Han tar ett stort samhällsansvar genom att aktivt arbeta mot matsvinn och utanförskap. Ingvar är en företagare med ett stort hjärta och en genuin ambassadör för Linköping.

ÅRETS NÄRINGSLIVSDIAMANT

Ingvar Gustavsson, Eklunds Chark

Ingvar har jobbat med mat nästan hela livet genom en imponerande entreprenörsresa. Med ett brinnande engagemang har han vänt flera företag till framgångssagor och hans produkter hittas nu på flera platser i landet. Han tar ett stort samhällsansvar genom att aktivt arbeta mot matsvinn och utanförskap. Ingvar är en företagare med ett stort hjärta och en genuin ambassadör för Linköping.

ÅRETS TILLVÄXTFÖRETAG

European Wenture Group, Per Lindqvist, Anders Gustafsson

EWG är ett snabbväxande entreprenadbolag som jobbar med att sanera förorenad mark. Bolagets mål är att hela tiden ligga i framkant och att arbeta med att ta fram nya, smarta och moderna lösningar för en mer hållbar framtid. Genom att erbjuda ett helhetskoncept till sina kunder har företaget nått stora framgångar och uppvisar en imponerande tillväxt.

ÅRETS MODIGASTE

Mariethe Larsson, kommunikationsdirektör LiU

Förnyelse är vår enda tradition. Så lyder universitetets varumärkeslöfte. Och det förpliktigar. Att ta sig an en varumärkesresa för ett högprofilerat universitet, med traditionsbundna värderingar kräver mod, en tydlig vision liksom handlingskraft och uthållighet för att gå i mål med att förnya ett traditionsbundet varumärke. Resan har varit tuff, och präglats av såväl motgångar som medgångar, och då krävs det en kompetent, erfaren och stabil kommunikationsdirektör för att gå i mål.

ÅRETS MEST ENGAGERADE

Babettes Kafferi & Bageri

Ett annorlunda kafé som verkligen berikar Linköpings kulturliv. Babettes Kafferi har skapat en plats för musik, konst och litteratur, mitt i stan. Enkelt och okomplicerat. Här njuter vi av det närodlade och den smakfulla satsningen på ett eget bageri. Inte så konstigt att det blivit många Linköpingsbors favoritställe, och uppmärksammats av bland andra Lars Winnerbäck. Det goda i livet trivs tillsammans på Babettes.

ÅRETS GRÖNA FÖRETAG

Östgöta Svamp

Östgötasvamp startade med en vetenskaplig ansats att skapa den bästa produkten och processen för att odla svamp. Med små medel och eget hårt arbete har man på kort tid blivit en av de största i sin bransch. Bolaget arbetar kontinuerligt med att utveckla nya innovationer för att ta fram nya produkter och effektivisera och optimera odlingarna. Den unika kompetensen tillsammans med en mycket stark vilja att utveckla företaget har gett en imponerande utveckling.

ÅRETS SAMHÄLLSUTVECKLARE

United by Work, Sadra Jannati

United By work är ett företag som jobbar för att leda kompetens i form av första generationens invandrare in på den svenska arbetsmarknaden. De bidrar med seriositet och professionalism, effektivt till ett av vår nutids största samhällutmaningar. United by Work är därmed en självklar kandidat till priset Årets Samhällsutvecklare!

ÅRETS VISIONÄR

Vallastaden, Birgitta Ståhl Öckinger, Muharrem Demirok

Med mod, engagemang och en tydlig ambition kring framtidens hållbara samhällsbyggande har Vallastaden skapat något unikt i Sverige – på ett gärde i Linköping. ”Människan bygger staden” och det är verkligen många personers ansträngningar som gjort Vallastaden till verklighet. Från vision till inflyttning har 40 aktörer byggt 1 000 bostäder och skapat en tät, grön och blandad stadsdel där ingen arkitekt fått rita två hus bredvid varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om