Tekniska Verken har drygt 100 kunder i Linköping som säljer sin överskottsel till bolaget. Det rör sig uteslutande om solpaneler och det är förstås framförallt på sommaren som solen alstrar mer el än vad som går åt i huset. Sammanlagt levererar de el motsvarande årsförbrukningen i ett hundratal eluppvärmda villor.
Sedan några år har Tekniska Verken helt enkelt kvittat de kWh som levereras från huset mot dem som säljs dit. Sedan årsskiftet är det dock inte skattemässigt tillåtet att göra så.
I stället införs ett statligt skatteavdrag på 60 öre för varje såld kilowattimme. Maximalt kan en villaägare med solpaneler få ett avdrag på 18 000 kronor per år.
Utöver skatteavdraget går det fortfarande att få lite betalt för elen, några ören per kilowattimme från nätföretaget och runt 30 öre från elleverantören. De inkomsterna är dock momspliktiga och kräver att man momsregistrerar sig.
– För de flesta kunderna blir det ungefär lika mycket pengar i det nya systemet som i det gamla. Men man måste ha kontakt med två företag och det blir lite fler blanketter att fylla i, säger Roger Abrahamsson på Tekniska verken.
Lönar det sig att installera solpaneler på taket?
– Det beror på elpriset, men man brukar säga att solpaneler betalar sig på 11–12 år. Snabbare om man utnyttjar investeringsbidraget på 35 procent. Tillverkarna säger att panelerna har en livslängd på 20–25 år.