Enligt Erik Styrenius, fastighetschef på Lejonfastigheter, rör det sig framför allt om ett planerat underhåll.
– Det gjorde vi i gamla simhallen också så här års. Man tömmer bassänger och gör olika underhållsinsatser. Den här gången passar vi också på att fixa bottendysor och lite annat som det varit strul med i familjebadet, berättar han.
Jag har hört uppgifter om att det varit en vattenläcka?
–Ja, ingen stor, men det var ett rör som fått en spricka. Det har runnit längs det här röret och droppat längs väggen. Men det ska vara löst nu, så på måndag kan vi börja fylla på vatten, säger Styrenius.
Familjebadet väntas vara avstängt till och med 25 maj, men resten av simhallen är öppen som vanligt.
Ett läckande rör skulle normalt sett vara ett garantiärende – Linköpings simhall är bara två år gammal. Men kommunen har tagit över byggföretaget Sernekes garantiåtaganden.
Det gjordes i samband med en förlikning i december 2024, efter flera års tvister om mångmiljonbelopp mellan kommunen och Serneke. Bara några veckor efter förlikningen försattes Serneke Sverige i konkurs.
I förlikningen slapp kommunen betala 20 miljoner kronor av de 820 som byggkontraktet låg på. En rabatt som enligt kommunen räcker för att åtgärda de fel som Serneke lämnade efter sig. I den sista besiktningen som gjordes innan kommunen tog över simhallen noterades runt 300 brister.
– Vi har betat av det mesta på listan nu, säger Styrenius.
Kommunens totala budget för simhallen var 990 miljoner kronor. Då ingick, utöver entreprenadkostnaden, även bland annat projektering, parkering och en post på 50 miljoner kronor för oförutsedda utgifter. Vad slutnotan landar på är ännu inte helt klart, men enligt de ansvariga kommer budgeten att hålla med god marginal.
Det kan jämföras med ett annat liknande projekt, nämligen det omtalade simhallsbygget i Kiruna. Där låg budgeten för en hälften så stor simhall som Linköpings på 550 miljoner kronor. Den senaste prognosen pekar på att slutkostnaden, efter en lång rad av problem med bygget, landar på närmare 1,4 miljarder kronor. En fördyring på hela 850 miljoner alltså.
– Det är verkligen synd om dem i Kiruna, kommenterar Erik Styrenius.