Kravet: 30 procent ekologisk mat

Nygårdsskolan har fått ett eget tillagningskök, i samband med ombyggnaden av hela skolan. Linköping satsar nu särskilt på att nå andelen 30 procent ekologisk mat i sina kök.

Birgitta Rydhagen (MP), ordförande i utförarnämnden.

Birgitta Rydhagen (MP), ordförande i utförarnämnden.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-01-25 20:30

– Det blir mycket bättre. Jag är själv mer intresserad av att äta skolmaten till lunch nu. Och eleverna gillar de nya lokalerna!

Det säger Therese Andersson, rektor på Nygårdsskolan. Efter att ha levt i en kappsäck under 1,5 års ombyggnad är både skolköket och skolan nu på plats igen. Nygårdsskolans kök har under många år bara fungerat som mottagningskök. Maten har man hämtat från Skäggetorpsskolan.

– Det är verkligen ingen självklarhet med tillagningskök. På många platser i Linköping och i andra kommuner har man inte det. Men här har vi valt att satsa, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Det går också i linje med en annan satsning som handlar om kommunens höjda krav på andelen ekologiska matvaror, som nu ska vara 30 procent i tillagningsköken, en ökning med upp till fem procent. Maten ska också vara närproducerad i så stor utsträckning som möjligt.

– Vi köper till exempel bröd från Gyllenbagaren, färskt kött och chark från Kulls i Norrköping. Vi testar just nu ekologiskt närodlad potatis, säger Åsa Kullberg, affärsområdeschef på Leanlink kost & restaurang.

Matsedlarna bestäms centralt men maten kan trots det tillagas lite olika på de olika köken inom skola och omsorg. Hela 75 procent av maten som serveras i skolrestaurangerna lagas från grunden. Det nya tillagningsköket ska till exempel ge personalen möjlighet att servera egengjorda köttbullar, baka eget bröd och till och med koka egen sylt. Och en av dem som ska gör det är Emil Karlsson som är kock och föreståndare på Nygårdsskolans tillagningskök:

– Det är en rolig utmaning. Jag kommer att kunna krydda maten lite på mitt sätt. Men det är också väldigt roligt att få jobba i ett helt nyrenoverat kök! säger han tillsammans med Souis Abraham som jobbat många år i skolköken.

Skolbarnen har nu fått en matsal som är avdelad så att de lite större barnen kan äta i ett eget rum. Eleverna gillar både maten, och de nya rummen.

– Jag tycker att det är god mat, och det är en väldigt fin matsal, säger åttaåriga Alma Ramadanovic.

Bara sedan skolstarten efter jullovet har Therese Andersson märkt att alla inblandade uppskattar det nya lunchläget.

– Barnen har anpassat sig väldigt bra till att behöva gå till Skäggetorpsskolan och äta lunch under ombyggnaden. Men det är förstås mycket tack vare personalen. Det är väldigt skönt att vi har fått vårt nya kök och matsal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om