Kravmärkt kyckling: Så har dom det

På söndagen fick Storgården utanför Linköping finbesök av juniorkocklandslaget. Här fick de lära sig mer om kravmärkt kyckling inför VM. "Man blir positivt överraskad", säger William Brittsjö.

Efter 20 dagar flyttas de nyckläckta kycklingarna in till de andra.

Efter 20 dagar flyttas de nyckläckta kycklingarna in till de andra.

Foto: Frida Glenning

LINKÖPING2018-05-21 09:37

I Gammalkil, omgärdat av rapsfält, ligger Storgården.

Här produceras Bosarpkyckling – ett kravmärkt varumärke för kyckling som det i dag finns åtta producenter av.

Just Bosarpkyckling är en av råvarorna när juniorkocklandslaget tävlar i Culinary World Cup 2018 i november.

– Kyckling är härligt att arbeta med för att man kan använda många delar. Vingarna gör man till ett gott snacks, klubborna kan användas som picknickmat, och så bröstfilén på finmiddagen när svärmor fyller 75, säger Peter Jelksäter, team manager till laget.

Att kocklandslaget valt just Bosarpkyckling som råvara är ingen slump.

Rasen växer långsammare än kycklingar i konventionellt jordbruk, vilket ger köttet struktur och mycket smak.

– "Popcornkycklingar" lever 34 dagar innan de slaktas. Bosarpkycklingens liv är dubbelt så långt, säger Mats Jonasson, som sedan 1990 driver gården med sin bror Niklas.

Bröderna har haft mjölkkor i alla år och var med och startade Östgöta mjölk. Bosarpkyckling är en sidoverksamhet som Mats tror starkt på.

– Än är det bara i sin linda. Ekologisk kyckling kommer bli en stor grej. Människor bryr sig om vart maten kommer ifrån. Det är ett roligt arbete, och bra för oss att ha fler ben att stå på.

Att kycklingen är kravmärkt innebär att den endast äter ekologiskt foder och har dubbelt så stor yta att gå på.

På vinterhalvåret har kycklingarna tillgång till en veranda, och april – september går de ute på grönbete.

– Jag är positivt överraskad. Som kock blir man glad när man ser hur väl råvarorna tas om hand om, säger William Brittsjö, en av kockmedlemmarna.

– Det blir roligare när man vet varifrån råvaran kommer, fyller Olle Broström i.

En nyhet på gården, och någonting som är unikt för Bosarpkyckling, är att kycklingarna kläcks på gården. Var tionde vecka levereras 9000 ägg till gården i tempererade bilar. Äggen är då färdigruvade och kan kläckas direkt i stallet. Kycklingarna slipper transporteras och får tillgång till mat och vatten direkt.

– Nu i kläckningstider är det 24 timmars jour här, berättar Mats när vi iklädda skyddsoveraller och skoskydd kikar in hos kycklingarna.

Värmen är påtaglig. Kycklingarna behöver en temperatur kring 35 grader.

– Man kan bara jobba en kvart åt gången innan man behöver gå ut och fylla på vätska, säger Mats.

Team manager Peter slänger ut en kontrollfråga till laget:

– Och i vilken temperatur bakar vi våra kycklingbröst?

– 56 grader, svarar någon reptilsnabbt.

På andra sidan glasväggen håller Eva upp en äggkartong. Framför våra ögon kläcks ett av äggen och en nyvaken kyckling tittar fram.

När kycklingarna är 20 dagar flyttas de till en ny, ren avdelning. Kravmärkta kycklingarna slipper därför, till skillnad från konventionell uppfödning, medicineras mot koccidier – en vanlig parasit fjäderfän drabbas av.

– Det är häftigt att det faktiskt går att producera utan medicin och antibiotika – som är ett större hot mot mänskligheten än klimatförändringen, säger Mats.

Juniorkocklandslaget slår sig ned i gräset för kaffepaus. Det är bråda dagar för kockarna. Förutom sina heltidarbeten träffas de en gång i månaden för att träna tillsammans under tre dagar i sträck.

– Våra chanser att vinna är oerhört stora, konstaterat Peter Jelksäter.

Och kanske vinner de med en kyckling, vars hem de nyss bekantat sig med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om