Bildningsnämnden har budgeterat för cirka 500 sommarjobb nästa år – uppdelade på tre perioder om tre veckor varje period. Även i år kommer det att finnas två uttagningsgrupper: en grupp med ungdomar som anses ha särskilt svårt att själva hitta ett feriejobb och en grupp med de övriga sökande. Om det är fler sökande än antalet tillgängliga platser lottas jobben ut. Förra året sökte över 1 000 ungdomar sommarjobb, varav 472 fick jobb.
Nytt för i år är att den sökande ungdomen måste vara godkänd i svenska eller svenska som andra språk, matte och engelska. Har man inte godkända betyg i dessa ämnen måste man först gå i sommarskola om det ska bli något jobb.
Finns det risk att elever missar chans till sommarjobb?
– Det finns inga krav på att eleverna måste uppnå godkänd nivå på sin sommarskola, men de måste delta. Det är tänkt som morot, om man deltar i lovskolan kan man ansöka om sommarjobb, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.
Det finns inga garantier att dessa elever ska få feriejobb efter lovskolan. Om det är för många sökande lottas platserna ut. Kravet på lovskolan ska utvärderas efter sommaren.
Nämndens vice ordförande Jonatan Hermansson (S) stödjer krav på sommarskolan, men han är kritisk till hur sommarjobben kommer att fördelas.
– Feriejobb ska först gå till ungdomar som har svårt att själva ordna det. Platserna som blir kvar kan fördelas till de övriga sökande.