Kritik mot nya flyktingbostäder

Tillfälliga modulhus för personer som fått uppehållstillstånd ska uppföras i Mjärdevi och nära Vallastaden. Torbjörn Kronander, vd på Sectra som är ett av Mjärdevis största bolag, oroar sig nu för bolagets expansion.

Tillfälliga bostäder. De rödmarkerade ytorna visar var man planerar för tillfälliga bostäder till personer med uppehållstillstånd.

Tillfälliga bostäder. De rödmarkerade ytorna visar var man planerar för tillfälliga bostäder till personer med uppehållstillstånd.

Foto: Linköpings kommun

Linköping2016-09-09 20:03

– Jag förstår att det är en svår situation och att vi måste ge dem som kommer hit en bostad. Men vi har nu pausat våra planer på att förnya vårt hyresavtal tills vi vet vad det här innebär. De här tillfälliga bostäderna ligger precis där vi vill expandera, säger Torbjörn Kronander, vd för Sectra.

Kommunstyrelsen har fattat beslut om uppförandet av bostäder för 130 personer på två platser i Mjärdevi: Intill rondellen utanför Ericsson och på fältet mellan Dataton och Sectra. Ytterligare 70 tillfälliga boenden ska placeras i anslutning till Vallastaden.

Uttrycker oro

På fredagen hölls ett informationsmöte om planerna. Till mötet var cirka 300 personer från Mjärdevis alla företag inbjudna. Ett 20-tal närvarade. Sectra var representerat av en konsult som öppet framförde synpunkter.

– Det var inte konsultens uppdrag. Det var att lyssna på mötet, säger Kronander.

Han understryker att han ännu vet för lite om planerna och att han vill diskutera saken med kommunen. Men han uttrycker oro för Sectras expansion.

– Dessutom ifrågasätter jag om det här är ett bra sätt att integrera nyanlända i samhället. Parken är ett industriområde, säger Torbjörn Kronander.

Nyanlända

Elias

Aguirre

(S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, ger svar på tal:

– Min förhoppning är att företagen har förståelse för att det är en speciell situation där vi måste bereda plats åt många människor. Det är inget asylboende. Det är människor med uppehållstillstånd som ska bo här och det som gäller är migrationsöverenskommelsen för 2017 och 2018. Redan nu ser vi att antalet som kommer hit har minskat. Vi kommer att diskutera lösningen med företagen. Vi vet inte hur länge de nyanlända ska bo här. Men efter hand kan det bli studentboenden eller forskarbostäder.

Han uppger att markområdet är väl tilltaget.

– Marken räcker för ett helt Sectra till. Den plats som modulhusen ska stå på är mindre än så, även om vi kan ta in ytterligare 100 bostäder.

Mötesplatser

Lena Miranda, vd för det kommunala bolaget Mjärdevi Science Park, fanns med på mötet:

– Jag har full respekt för kommunens beslut. Alla bolag som var med på mötet var inte negativa. Men det är viktigt att det här görs i samråd med företagen. Jag tycker att vi borde ha fått information i ett mycket tidigare skede. Dessutom tycker jag att bostäderna bör komma närmare universitetsområdet, för att säkra en god integration.

Samtidigt tror hon att bostäderna kan vara början på något man har önskat i parken:

– Det behövs fler mötesplatser, fler serviceinrättningar och det här kan skynda på den processen. Vi hoppas att att våra företag kan hjälpa till med integrationen.

Mottagandet

Den 1 marsi år infördes en ny lag som gör att alla Sveriges kommuner måste ta emot flyktingar som beviljats uppehållstillstånd. Varje kommun får ett visst antal i förhållande till sin storlek och för Linköping blir siffran 392.

För att lösa detta har kommunstyrelsen i Linköping fattat två beslut:

1. Att hyra rum och lägenheter i större hus runt om i stan. Det gäller bostäder i Ekängen, Tallboda, Hackefors, Vårdsberg, Brokind och företagslägenheter vid Kallerstad arena. På så sätt får kommunen ihop 110 sovrum. En del ägs av privata fastighetsbolag och en del av kommunägda Lejonfastigheter.

2. Två tomter i Mjärdevi och en tomt i Vallastaden används för att ställa upp tillfälliga modulhus. Detta kan ge ytterligare 200-300 bostäder.Kommunstyrelsen tänker sig att man upphandlar hela paketet kring modulhusen och sedan hyr av den som vinner upphandlingen. Kommunen fortsätter att äga marken och efter att det tillfälliga bygglovet löpt ut – det gäller i högst 15 år – ska modulhusen plockas bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!