Krog tog in för många gäster – tvingades stänga

I fredags blev det trångt på restaurang Hamlet. Det resulterade i att krogen fick stänga i 48 timmar. "Vi hade besök av många studenter", säger ägaren Armen Gelush.

Restaurang Hamlet tvingades stänga i 48 timmar på grund av att man tog in för många gäster under fredagskvällen. Nu har man öppnat igen, sedan man vidtagit ett flertal åtgärder för att minska risken för spridning av Coronaviruset.

Restaurang Hamlet tvingades stänga i 48 timmar på grund av att man tog in för många gäster under fredagskvällen. Nu har man öppnat igen, sedan man vidtagit ett flertal åtgärder för att minska risken för spridning av Coronaviruset.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2020-06-16 19:00

Det var smittskyddsläkaren som beslutade att Hamlet, i hörnet av Storgatan och Apotekaregatan, skulle stängas och skälet till det var omfattande trängsel i lokalerna, vilket inte är tillåtet efter utbrottet av coronapandemin.

Nedstängningen varade dock endast i 48 timmar, från lördag räknat, vilket innebar att ägaren Armen Gelush kunde öppna redan under måndagen igen.

– Det blev lite väl mycket folk här inne i fredags kväll. Nästan bara studenter som ville fira skolslutet, säger Gelush och fortsätter:

– Jag försökte följa rekommendationerna om avstånd och annat så gott det gick, men vi har flera ingångar till restaurangen och det är svårt att kontrollera hur många som tar sig in vid de olika dörrarna.

Under kvällen samlades allt fler ungdomar och det blev till slut besvärligt för personalen att överblicka hur många som befann sig i lokalerna, menar Armen Gelush.

– Det senaste månaderna har det varit glest med besökare hos oss. Vi har tappat omkring 80 procent av vår omsättning sedan viruset slog till. Vi var inte förberedda på den här stormen, säger han.

När restaurangen öppnade igen på måndagen hade Armen Gelush vidtagit flera åtgärder för att samma situation inte ska inträffa igen.

– Servering vid vartannat bord. Handsprit och våtservetter. Tejpremsor i golven som markerar vilka avstånd som gäller för de som kommer hit.

– Och om det behövs kommer vi att ha dörrvärdar som ser till så att inte fler kommer in än det antal som myndigheterna beslutat om.

Det är personal från miljökontoret som kontrollerar att näringsidkarna följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter för att minimera trängsel och spridning.

Maria Pihlajärvi är avdelningschef för livsmedelstillsyn på kontoret.

– Vi hade telefonkontakt med ägaren under måndagen och fick då veta att han genomfört nödvändiga förändringar för att kunna öppna igen. Vi tänker dock göra fortsatta inspektioner där och på andra ställen under sommaren, säger hon.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind kommenterar det aktuella ärendet så här:

– De flesta restaurangägare följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. De som måste stänga vidtar oftast snabba åtgärder som gör att de kan öppna nästan omgående.

I mitten av maj tvingades Shotluckan på Ågatan stänga på grund av att man tagit in för många gäster. Där har man öppnat igen men under begränsade tider, enligt företagets hemsida.

Karta: Hamlet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!