Under 2016 gjorde socialnämndens tillståndsavdelning, där alkoholhandläggare arbetar, 91 tillsynsbesök på krogar, restauranger och nöjesställen i Linköping. Inspektörerna kom under kvällar, nätter och dagtid, ibland i samarbete med andra myndigheter som Polisen och Skatteverket.
– Mina handläggare tycker att samarbetet med andra myndigheter, bland annat i våra dialogträffar, är väldigt bra, säger Christer Qvist, administrativ chef inom socialförvaltningen.
I Linköping har för närvarande 166 näringsidkare serveringstillstånd. Det är socialnämndens uppgift att utreda om företrädare för ställena är lämpliga enligt alkohollagen att få serveringstillstånd och att granska om lagar och regler följs. Om inte, dras tillståndet in. Granskningarna ska avslöja exempelvis svartsprit eller svarta pengar så att aktörer i krog- och nöjesbranschen kan konkurrera på lika villkor.
”I samarbete med Skatteverket har socialförvaltningen på ett tidigt stadium kunnat upptäcka och ingripa mot ekonomisk misskötsamhet” skriver Christer Qvist i avdelningens redovisning.
– När vi går ut på tillsyn så bestämmer vi i förväg vilka myndigheter som ska vara med, som Polisen, miljökontoret eller Skatteverket. Det finns
ett väl inarbetat samarbete här i Linköping, säger Christer Qvist.
Totalt besöktes 65 av de 166 ställena under året – vissa näringsidkare fick alltså flera besök. Under året återkallades fem tillstånd, vilket är mer än på flera år. Det vanligaste skälet till indraget tillstånd är att ägare missköter ekonomin med skatteskulder eller svart arbetskraft. Mer ovanligt är servering till minderåriga eller så kallad överservering till berusade gäster.
Under 2017 prioriterar socialnämnden tillsyn på så kallade ”riskställen” som innebär ställen som har tillstånd att servera alkohol efter klockan 01.
I årsredovisningen upprepar tjänstemännen det som tidningen berättade om tidigare i år: Flera krögare vittnar om allt fler fynd av narkotika på sina gästtoaletter och tvingas också avvisa fler gäster som är narkotikapåverkade. Detta tog Miljöpartiets ersättare i socialnämnden, Maria Moraes, upp i en rapport efter att ha medverkat i en tillsynsrunda på Linköpings krogar i slutet av 2016.
Socialnämndens handläggare har också ansvar för tillsyn av ställen som säljer tobak, folköl och receptfria läkemedel, och kontrollera att de följer lagar om åldersgränser, märkning och marknadsföring. Under 2016 gjordes 43 sådana inspektioner.