Marknad i Linköping – för att fira det persiska nyåret

Restaurangägaren Mustafa Molaiy kommer i år att göra det möjligt för den som vill att uppleva ett nyårsfirande enligt persisk tradition – med en marknad i Trädgårdsföreningen.

Shima Mahdawy och Mustafa Molaiy hoppas på många besökare till marknaden som hålls vid Naturcentrum i Trädgårdsföreningen den 9 mars.

Shima Mahdawy och Mustafa Molaiy hoppas på många besökare till marknaden som hålls vid Naturcentrum i Trädgårdsföreningen den 9 mars.

Foto: Anna Lindquist

Linköping2025-02-26 05:00

– Jag tror det är första gången det sker ett större firande i Linköping, säger initiativtagaren Mustafa Molaiy.

Till vardags driver han restaurangen Anar som ligger vid korsningen Djurgårdsgatan och Lasarettsgatan, ett stenkast från Trädgårdsföreningen. 

Den 9 mars mellan klockan 12 och 19 kommer marknaden att hålla till vid Naturcentrum i Trädgårdsföreningen där besökarna kan köpa på sig råvaror och annat som behövs för att fira ett traditionellt persiskt nyår – ett firande med ett namn som kan stavas på många olika sätt: Nowruz, Norouz och Nooruz är bara några exempel. 

– Det fungerar som en vanlig julmarknad, säger Mustafa.

Förutom matvaror kommer det även visas upp dans och musik från olika folkgrupper. Mustafas restaurang kommer denna dag att vara stängd och all personal kommer istället vara behjälplig på marknaden.

Idén till marknaden kommer från fjolårets firande då flera personer som besökte restaurang Anar i anslutning till nyårsdagen efterfrågade råvaror till "Haft sin", den traditionella dukningen.

"Haft sin" innebär att man dukar bordet med sju olika grejer som alla börjar på bokstaven "s" på persiska. Det kan vara till exempel ett ljust vetegräs, vinäger eller kakor, berättar Mustafa. Det är inte bara mat på bordet utan också saker som har symbolisk betydelse. Mynt för att man hoppas på ett gott år ekonomiskt, eller en spegel för att påminna sig om att ta hand om ens inre liv.  

På restaurang Anar finns "haft sin" nu uppdukad fram till den 9 mars för den som är nyfiken och vill se.

– Vi har en diktbok som handlar om kärlek, av poeten Hafez. Den finns med här på bordet som en symbol för att man ska ha omtanke om naturen som vaknar såhär års. Man kan tolka dikterna i boken på många olika sätt. 

Mustafa betonar att firandet är utan religiösa eller politiska inslag. Nyåret handlar istället om att fira naturen och vårens första dag.


I år infaller det persiska nyåret 20 mars.                                   
                                                                                     
                                                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!