I hörnet på Djurgårdsgatan 33, mitt i korsningen vid Lasarettsgatan, är skyltfönstren täckta av skyddspapp. Här återfanns, under lång tid, Djurgårdslivs & Gatukök men när byggnaden skulle renoveras valde livsmedelsbutiken att stänga. Nu är en efterträdare på gång – krögaren Lkhagva-Erdene Bibish. Under 2023 har han öppnat sushirestaurang i både Finspång och Ljungsbro. Namnet, "Aya Sushi", och menyn tar han nu med sig till Linköping.
– Jag vill öppna så snart som möjligt, jag har en del saker kvar att fixa, men i slutet av månaden – då tror jag att allt borde vara klart. Jag har öppnat en del restauranger nu, så det känns inte så nervöst, säger Lkhagva-Erdene Bibish.
35-åringen, som har sina rötter i Mongoliet, kom till Sverige för ungefär åtta år sedan – tack vare jobbmöjligheterna. Innan han startade ett eget företag, och öppnade sin första restaurang, jobbade han på Arlanda. Uppdraget var att laga den mat som serverades på flygbolagen SAS och Norwegians flygplan.
Han är bosatt i Märsta utanför Stockholm – med fru och tre barn.
Hur kommer det sig att du öppnar restauranger här?
– I Finspång fanns det bara ett par sushirestauranger och i Ljungsbro ingen alls. I Linköping finns det många studenter. Samma sak i Uppsala. Men i Uppsala finns det kanske ett hundratal sushirestauranger. I Linköping finns det inte alls lika många, säger Lkhagva-Erdene Bibish och fortsätter:
– Men jag pendlar väldigt mycket. Om det går bra i Linköping så flyttar jag nog hit med familjen nästa år.
Namnet "Aya" kommer från det nyfödda barn som efter lång tid hittades levande i rasmassorna efter en jordbävning i Syrien. Namnet betyder ”tecken från Gud” på arabiska.
– Jag blev tagen och berörd av historien, säger Lkhagva-Erdene Bibish.
Hur ser du på konkurrensen från andra sushirestauranger i Linköping?
– När en ny restaurang öppnar vill kunderna alltid testa den. Om det är gott från början vill de komma tillbaka.
Vad gör att din restaurang sticker ut i konkurrensen?
– Min restaurang är egentligen inte så annorlunda. Men sushin ska alltid vara fräsch. Sen är det viktigt att maten är till 100 procent densamma när kunden kommer nästa gång. Man ska veta vad man får.
Hur mycket har du satsat för att kunna öppna?
– Jag har satsat 300–400 000 kronor kanske. Det har gått bra i Finspång och Ljungsbro så jag hoppas att det ska göra det även här.