Krögaren: "Jag går miste om bilburna gäster"

Det har varit kaos i korsningen Djurgårdsgatan/Drottninggatan i flera år. Det anser krögaren Andreas Brage som varnar för de många byggprojektens konsekvenser för näringsidkarna i centrala Linköping. "Det är ett otroligt stort problem", säger han.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Erikson (M) har träffat krögaren Andreas Brage och pratat om situationen. "Det är beklagligt att vårt arbetsätt inte har fungerat", säger Stefan Erikson som menar att det nya S+M-styret nu arbetar för att minsksa störningarna på grund av grävarbeten.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Erikson (M) har träffat krögaren Andreas Brage och pratat om situationen. "Det är beklagligt att vårt arbetsätt inte har fungerat", säger Stefan Erikson som menar att det nya S+M-styret nu arbetar för att minsksa störningarna på grund av grävarbeten.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-02-19 18:30

Innanför dörrarna på Drottningbaren börjar den allra mest hektiska lunchrushen att klinga av. I köket, vid en av stekhällarna, är krögaren Andreas Brage trots allt i fullt arbete. Utöver lunchen ska stundande cateringuppdrag nämligen förberedas. När vi kommer på besök tar han en kort paus – för att prata om ett problem.

Ända sedan parkeringsplatsen Eddan stängdes av och omvandlades till bostäder och verksamhetslokaler har det, enligt Andreas Brage, mer eller mindre pågått ett trafikkaos i korsningen Djurgårdsgatan/Drottninggatan. Anslutande vägar har stängts av, om vartannat, vilket har påverkat näringsidkarna i området. 

– Det blir ingen kontinuitet och jag vet att alla näringsidkare i området instämmer i att det har varit stökigt. Antalet avhämtningsportioner som jag säljer har minskat brutalt mycket under de här åren – med 30–40 procent. Jag går miste om bilburna gäster.

– Jag ser det som ett otroligt stort problem. Det är jäkligt tråkigt och efter så här många år med stök, ja då är man bara så himla trött på det, säger Andreas Brage som har drivit restaurangen Drottningbaren i drygt 16 år.

Nyligen öppnades Djurgårdsgatan upp för trafik igen efter att ha varit avstängd, mellan Kaserngatan och Lasarettsgatan, under i stort sett hela 2022. När Tekniska verken meddelade att nya grävarbeten nu ska påbörjas på Elsa Brändströms gata och därefter Drottninggatan fick Andreas Brage nog – och skrev ett uppmärksammat inlägg på Drottningbarens Facebooksida.

"Det är upp- och nergångar i vår bransch, det vet de flesta av oss, men när förutsättningarna ändras på ett sätt som man inte kan påverka som enskild näringsidkare är det kämpigare och mera ledsamt. Man blir dränerad på energi", skriver han bland annat.

– Jag köper att man måste stänga av och gräva upp vissa gator, det vill jag verkligen poängtera, och jag vill inte ta på mig någon offerkofta, men jag tycker att man som beslutsfattare borde ha någon typ av plan för oss som drabbas – inte minst efter så många år av stök. Nu fick vi information om grävarbetet med två veckors varsel. Vi hade väl kunnat få informationen långt tidigare – så att vi kunde planera vår verksamhet och informera våra kunder, säger Andreas Brage.

undefined
Andreas Brage har pratat med sina grannar som instämmer i hans bild av situationen. "Efter så många år av stök borde beslutsfattarna har någon slags plan för oss näringsidkare", säger Andreas Brage.

Vilken typ av plan menar du?

– Jag menar inte att de ska trolla fram nya parkeringar eller så, utan bara att informationen borde kunna ges tidigare. Tänker de på oss befintliga näringsidkare vid alla byggprojekt? Eller tänker de bara på alla nya de kommer att få?

Men politikerna pratar ju om en bilfri innerstad i framtiden.

– Vi kan inte ta bort alla bilar. Det köper jag inte alls, säger Andreas Brage.

Den utbredda irritationen kring "trafikkaoset" i centrala Linköping är något som det nya styret, med Socialdemokraterna och Moderaterna, har noterat. I partiernas politiska program för mandatperioden, som presenterades innan årsskiftet, återfinns en ambition om att minska störningarna från grävarbeten. "De kommunala aktörer som gräver i stadsmiljön har ett stort ansvar för att samordna sitt arbete, med målet att minska störningarna i Linköpingsbornas vardag", skriver de.

undefined
Vid kommunens kontor på Drottninggatan står det tomt sedan en längre tid tillbaka. "Det har såklart också påverkat försäljningen, och vad jag förstår så ska det stå tomt där ett tag till", säger Andreas Brage.

Stefan Erikson (M) är samhällsbyggnadsnämndens ordförande och har, efter Facebookinlägget, träffat Andreas Brage vid Drottningbaren.

– Jag har fått rapporter från flera personer som jobbar i området eller som har verksamheter i andra delar av Linköping och att det behöver grävas, det förstår man, men det är många som upplever att informationen kommer sent. Det har varit många projekt de senaste åren och känslan är att det aldrig blir klart – och jag förstår absolut deras frustration och oro, säger han.

Vad exakt innebär ambitionen i ert politiska programmet, och vad ska ni göra?

– Det är framförallt Tekniska verken som gör många ingrepp i gator och mark, ibland är det vi från samhällsbyggnadsförvaltningen, men för medborgarna spelar det ju ingen roll vem det är som ansvarar för grävarbetet. Vi, kommunen och bolagen, behöver hitta ett bättre sätt att gemensamt planera våra arbeten. Har vi något att hämta hem där så att vi kanske kan göra färre ingrepp?

– Sedan tror jag att väldigt mycket i lösningen handlar om att jobba på ett bättre och enhetligt sätt, både som kommun och bolag, med våra informationsinsatser. Just nu arbetar vi med att skapa en bild av hur vårt arbete ser ut i dag, fortsätter Stefan Erikson.

undefined
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Erikson (M) har träffat krögaren Andreas Brage och pratat om situationen. "Det är beklagligt att vårt arbetsätt inte har fungerat", säger Stefan Erikson som menar att det nya S+M-styret nu arbetar för att minsksa störningarna på grund av grävarbeten.

Om jag tolkar dig rätt finns det saker ni kan bli bättre på. Varför har det inte fungerat tidigare?

– Det är en bra fråga. Det är många olika aktörer som gör saker i offentlig miljö. Jag tror att vi kanske inte har tagit den här frågan på det allvar som jag tycker att den ändå har. Sedan har det hänt mycket i Linköping och staden har vuxit mycket de senaste åren. 

– Det är beklagligt att vi inte har haft bra arbetssätt tidigare men jag tror att man kan göra väldigt mycket bara man bestämmer sig för att det här, att saker och ting ska fungera för människor i vardagen, är ett kommungemensamt intresse, fortsätter han. 

Fredrik Törnqvist är vd för Stångåstaden som bland annat ligger bakom byggprojekten på Eddan och vid Djurgårdsgatan. Fastighetsbolaget är också Andreas Brages och många andra näringsidkares hyresvärd. 

undefined
Drottningbaren är bara ett exempel, det finns fler näringsidkare som upplever situationen likadant. Det säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Erikson (M) som medger att kommunen behöver förbättra sitt arbete.

Vid nya byggprojekt, tar ni hänsyn till hur det påverkar befintliga näringsidkare?

– Det är klart att vi värnar om våra kunder men jag skulle vilja säga att det finns en målkonflikt här. Helst av allt skulle man vilja att det inte var några störningar alls för våra hyresgäster, vi försöker underlätta för dem i den mån vi kan, men samtidigt är det en väldigt viktig fråga att få fram nya bostäder. Det är omöjligt att bygga ett helt kvarter som Eddan utan att någon märker det, säger Fredrik Törnqvist. 

– Sen har vi full förståelse för de som tycker att det är jobbigt att ha ett bygge precis utanför och det går alltid att utveckla och hela tiden bli bättre. Det finns nog mycket att göra i samverkan mellan aktörer för att minska störningarna, fortsätter han. 

Det är inte aktuellt att kompensera näringsidkare, för störningar, ekonomiskt?

– Det är inget vi gör som regel men när vi ska bygga ett nytt kvarter i stan försöker vi planera och göra så att det stör våra hyresgäster så lite som det bara är möjligt. Sedan är det inte alltid vi som ligger bakom störningarna heller. 

Ur S+M-styrets program

"Minskade störningar av grävarbeten. Inom planen för Framtidens stadskärna ska det finnas tydliga roller och ansvar för att utbyta information om planerade grävarbeten. Därigenom kan alla som berörs få relevant information samt att det underlättar samordningar så att det kan grävas färre gånger. De kommunala aktörer som gräver i stadsmiljön har ett stort ansvar för att samordna sitt arbete, med målet att minska störningarna i Linköpingsbornas vardag".

Källa: S+M-styrets politiska program

Karta: Drottningbaren, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!