På måndagen höll länsstyrelsen ett av sina informationstillfällen för 40 unga sommarjobbare som ska servera alkohol. Fokus låg på kopplingen mellan alkoholintag och våld.
– Jag tror inte att alla förstår hur stort ansvar det handlar om. 80 procent av våldsbrotten i samhället har någon koppling till alkoholpåverkan. Den timide lunchgästen kan förvandlas till en slagskämpe. Brotten behöver inte ske på krogen, utan kan också ske på vägen därifrån, säger Tony Georgsson, polisinspektör.
På måndagen föreläste han om alkohollagen och polisens arbete i krogmiljön. Han hade ett grundbudskap till de nyblivna servitörerna:
– Man hamnar lätt i en situation där man måste säga nej. Det är svårt eftersom vi som människor gärna vill säga ja.
Ett hårt tryck
Tony Georgsson tog ett exempel där en företagare bjuder in sina anställda på krogen tillsammans med några viktiga kunder – och betalar all sprit.
– I den gruppen kan det finnas personer som inte har åldern inne, eller som blir märkbart påverkade och enligt lag inte får serveras mer alkohol. Samtidigt kan det finnas ett hårt tryck från företagaren, som vill ha en god relation till sin kund.
Sedan ytterligare ett exempel:
– Ni kanske kommer att få besök av vänner på krogen. De kanske vill ha lite kompisrabatt . . .
Tony Georgsson gav för övrigt en ganska bister bild av krogmiljön:
"Stort ansvar"
– Det är tyvärr allt för vanligt att man serverar alkohol, utan att ha koll på om någon bjuder den till någon annan minderårig eller om gästen redan har druckit för mycket, sa han.
Det är ett stort ansvar som ofta landar rakt i händerna på den personen som står bakom baren. Caroline Amundsson, ANDT-handläggare på länsstyrelsen förklarade att arbetsgivaren måste ta ett stort ansvar för att tala om svårigheterna i jobbet innan de dyker upp.
– Till exempel kan arbetsgivaren ha en policy färdig så man vet hur man ska agera. Det kan också vara bra att ha en policy synlig för gästerna på något sätt. Då blir det också lättare att säga nej, sa Caroline Amundsson.
"Bra utbildning"
Johan Fröberg och Viktoria Calmerberg från Linköping, och Henrik Carlsson från Skärblacka, kommer alla att servera alkohol på en restaurang för första gången i sommar. De har fått jobb på Kolmårdens djupark.
– Det kanske inte är det värsta stället, men samtidigt så kan det ju vara väldigt många minderåriga gäster. Jag tycker att det var en bra utbildning. Särskilt intressant att man kan se det utifrån från flera perspektiv. Att både personalen och polisen kan ha ett ansvar. Men att även gästen måste sköta sig. Och vi måste kunna se när det inte fungerar, säger Johan Fröberg till Corren.
24Corren:
"Den här branschen är helt ny för mig"
Se intervju med kursdeltagarna.