Vanligtvis har kungafamiljen fullt upp med de evenemang som hovet bjuds in till. I det här fallet var det kungen själv som ville besöka NFC i Linköping för att få veta mer om hur arbetet går till och vilka verktyg polisen använder sig av för att lösa både mängdbrott och grova brott.
Corren fick följa med genom ”Villan” som används i utbildningen av kriminaltekniker på NFC. Här fick kungen veta hur kriminalteknikern säkrar spår och med stöd av dessa återskapar vad som hänt. De kan sedan jämföras med vittnesuppgifter för att få en komplett bild av händelseförloppet och kunna avgöra om någon håller sig till sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen.
Lena Klasén, chef NFC och Liselotte Nielsen Sundberg, biträdande chef berättade att en viktig utbildningsinsats är kommunikationen med övriga rättsväsendet. Här utbildas bland annat domare, jurister och nu även kungen i det kriminaltekniska språket och vad fynd på brottsplatsen faktiskt innebär.
När kungen tar av sig kronan, lägger ifrån sig spiran och slår sig ner i TV-soffan för ett avsnitt av CSI eller Dexter brister illusionen. Fiktionens kriminaltekniker lever långt ifrån verkligheten. Med dagens teknik är problemet inte att hitta DNA, utan att utesluta fel DNA och inte kontaminera brottsplatsen med sitt eget. Är det mycket små mängder DNA-spår kan NFC till och med odla fram fler celler till provet. Så nu kan blivande kriminaltekniker följa kungens spår genom NFCs lokaler och återskapa rundturen i detalj.