Kungsbergsskolan öppen igen

Skyddsombudet Christina Bengtsson är en av alla anställda på Kungsberget som fått hälsoproblem av kemikalierna och dammet i skolan. För andra gången tvingades skolan evakuera elever. Nu är lokalerna öppna igen men problemen är inte över.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2015-06-01 19:30

– Jag har uppmanat personalen att vara observant på om de får värre symptom, säger Christina Bengtsson, ett av fyra skyddsombud på skolan.

Förra veckan tvingades hon och de andra skyddsombuden att lägga ett skyddsstopp på Kungsbergsskolan efter att en stark lukt av kemikalier frigjorts när byggjobbare lyfte på plastmattor i skolan.

Redan 2010 började personal på Kungsbergsskolan larma om problem som röstbortfall, huvudvärk, klåda i ögon och på hud, luftrörsproblem och trötthet. Arbets- och miljömedicinska kliniken i Örebro har utfört flera hälsoundersökningar. År 2012 renoverades delar av skolan. Plastmattor revs ut, uppehållsrummet i källarplan byggdes om. Rapporter från arbets- och miljömedicinska kliniken som Corren tagit del av visar att personalens problem trots det blev värre. I undersökningar har även elever vittnat om hälsoproblem.

En ny hälsoundersökning hösten 2013 visade ett flertal anställda hade problem med slemhinnor, kliande ögon och hosta. I skolan luktade det fortfarande misstänkt. På våren 2014 upptäcktes mögelväxt, fuktskador och emissioner från golv med limmade plastmattor.

I Kungsbergsskolan finns gamla golv bestående av betong uppblandad med kreosotimpregnerat träspån. Förhoppningen var att detta material skulle isoleras genom att nya mattor limmades ovanpå gamla. Istället har mattor och lim börjat avge emissioner (gaser) och mjölaktigt damm.

I december 2014 blev läget akut när prover avslöjade mögelsporer och bakterier i skolans ventilationssystem. Den kommunala fastighetsägaren Lejonfastigheter AB informerade först i februari om att ytterligare prover tagits och att dessa visade att golven gav ifrån sig kemiska gaser.

Lärarförbundets ordförande i Linköping, Sandra Wahlström, var kritisk till att Lejonfastigheter och utbildningskontoret låtit det gå för länge utan att de agerat tillräckligt kraftfullt på personalens hälsolarm. Skyddsombudet Christina Bengtsson, själv drabbad av klåda och luftrörsproblem, hade också velat se tidigare åtgärder.

– Vi i personalen är den enda värdemätaren på hur man de facto mår i lokalerna, säger hon.

Förra veckan pågick nya åtgärder på Kungsbergsskolan. Mattor i B- och C-huset togs bort för att avlägsna mattlim som inte torkat korrekt sedan renoveringen 2012. En stark lukt av kemikalier när mattorna lyftes indikerade att något stod illa till. På torsdagen beslutade skyddsombuden att lägga ett skyddsstopp och elever evakuerades.

Lejonfastigheter tvingades genast vidta nya undersökningar och åtgärder. Fläktar monterades, flera dörrar och dörrlås har byggts igen och nu dras luften ur de förorenade rummen ut med undertryck.

På måndagen beslutade skyddsombuden att åtgärderna verkade vara tillräckliga och beslutade att häva skyddsstoppet. Ett beslut som föregåtts av stark huvudbry. Skyddsombud på en arbetsplats har rätt att lägga skyddsstopp – men bär också ansvar för att bedöma om det ska hävas eller fortsätta.

– I praktiken innebär det för oss att det ansvaret läggs i knät på fyra lekmän, konstaterar Christina Bengtsson.

Lejonfastigheter har låtit ta materialprov från golven. Enligt fastighetschef Anders Loinder räknar man med att få provsvar i slutet av den här veckan. Innan provsvaren kommit fortsätter inga renoveringsåtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om