Att arbeta för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är ett av de jämställdhetsmål som länsstyrelser i landet har haft i uppdrag att arbeta med under åren 2012 till 2014. När uppdraget nu snart är över är det situationen för äldre kvinnor som utsätts för våld i nära relationer, som hamnat i fokus.
Tyvärr finns ännu ingen större forskning i frågan, konstaterar Maha Eichoue, länsstyrelsen Östergötland.
Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar statistik att cirka 25 000 kvinnor utsätts för misshandel varje år, men att mörkertalet är stort.
Varför just äldre kvinnor "glöms" bort, tror Maha Eichoue beror på våra stereotypa föreställningar om hur äldre kvinnor är.
– När det gäller äldre människor ser man bara ålder, aldrig personen bakom, säger hon.
På socialförvaltningen i Linköping är frågan inte okänd. Lena Brüde, gruppchef för äldregruppen säger att det är ett "högaktuellt" ämne för personalen för förvaltningen.
– Nu kommer det också nya föreskrifter på området och flera biståndsbedömare från sociala förvaltningen var med på länsstyrelsens utbildningsdag, säger hon.
Hon berättar att det inom förvaltningen finns en handläggare med viss specialkompetens.
– Så fort man får ärenden där man misstänker de här problemen så styr man sådana ärenden till den handläggaren, säger Lena Brüde.
Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Linköpings kommun, Sonja Karlsson, menar att i de fall som våld mellan brukare på ett äldreboende förekommer, så anmäls det alltid. Men sällan till polisen, det kan möjligen anhöriga göra, enligt Sonja Karlsson.
– Vad vi anmäler är inte själva våldet utan det faktum att kommunen har brustit i tillsyn. Vi ska ju se till att våld inte kan förekomma, säger hon.
Inom primärvården har det inte förekommit några riktade insatser mot just den här gruppen kvinnor, enligt Per Olsson, chef för primärvården i centrala länsdelen.
– Det är kanske framförallt på vårdcentraler, akutcentraler och jourcentraler som man ska lyfta frågan, säger han.
Även om Per Olsson kan se att det kan behövas utbildningsinsatser så försäkrar han att äldre kvinnor bedöms precis som alla andra.
– Jag tror inte vi missar mer här i andra grupper. Men det kan vara möjligt, säger han.
En grupp som är särskilt utsatta är demenssjuka. Socialstyrelsen pekar på risken för vårdrelaterad stress hos anhörigvårdare och hänvisar till en undersökning som visar att det är mellan 15 till 50 procent av alla anhörigvårdare som någon gång har begått övergrepp mot en närstående. De föreslår en rad åtgärder – som hembesök, avlösning eller att närstående får hjälp att hantera kommunikationsproblem – som ett sätt att minska risken för stressutlöst våld.