Fordonsbrist orsakar inställda tågavgångar

Flera tågavgångar från Linköping ställs in med start den här veckan. Kylan och snön har gjort att SJ drabbats av fordonsbrist.

Kylan och snön har gjort att SJ drabbats av fordonsbrist, och flera avgångar från Linköping ställs in.

Kylan och snön har gjort att SJ drabbats av fordonsbrist, och flera avgångar från Linköping ställs in.

Foto: Kid Reslegård Svedberg

Linköping2024-01-09 14:45

Den 8 januari kom beskedet om att SJ reducerar flera avgångar runt om i Sverige. Linjerna som påverkas är Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö, Stockholm-Umeå, Stockholm-Uppsala och Linköping-Stockholm-Gävle.

– Exakta antalet avgångar som påverkas är svårt att svara på. Det bästa är att gå in via vår trafikinformation där man får facit. Det kan skilja sig något från dag till dag, säger Marcus Fleetwood, presskommunikatör på SJ.

Anledningen till de reducerade avgångarna är att det uppstått fordonsbrist. 

– Vi måste underhålla tågen regelbundet, oavsett tid på året. För att kunna göra det måste man först kunna avisa tågen. Eftersom det varit så pass mycket snö och så pass kallt i hela landet under en lång period måste vi avisa alla tåg innan vi kan underhålla dem.

– Det gör att det skapat en del köer i våra depåer. Och för att komma kapp med underhållen har vi valt att reducera trafiken med bättre framförhållning, snarare än att ställa in avgångar med kort varsel. Våra kunder kan då ha framförhållning i planerandet av sina resor.

Hur länge kan det här pågå?

– Den reduceringen som ligger nu ligger fram till 21 januari. Vi håller det dock sannolikt att det kommer förlängas mer än så, men det är inget som är beslutat om än.

Drabbas ni av samma problem varje år?

– Det här är en exceptionell vinter, det är väldigt ovanligt att det är så här pass kallt i hela landet under så här lång tid. Det har varit en speciell situation i år, så det är inget normalt vinterläge. 

Flera tågavgångar ställs in med start den här veckan.
Flera tågavgångar ställs in med start den här veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!