- Det kändes inte alls. Ordet behagligt flög till och med genom hjärnan. Jag som annars är en riktig hare, slappnade faktiskt av i tandläkarstolen. Nu kommer jag inte att vara rädd för tandläkarbesöken mer, konstaterar Mary Lindgren som just fått hålet i en hörntand lagat med hjälp av laser.
Det nya sättet att laga tänderna med laser för tankarna till actionfilmer som Star Wars och James Bond, men går i själva verket både lugnt och smärtfritt till.
Energin från en liten, osynlig laserstråle i kombination med vatten får tandfragment ur tanden att slås sönder i pyttesmå bitar. Behandlingen känns knappt och därför behövs ytterst sällan bedövning. De patienter som upplever obehag och smärta av borrning, slipper alltså detta med den nya tekniken.
Till skillnad från den traditionella borren avger nämligen inte lasern så mycket värme som kan få den känsliga pulpan inuti tanden att reagera. Med sina korta pulser har laser i sig även en bedövande effekt. I värsta fall känns en liten ilning.
Lasern surrar och tickar lite, men det klassiska borrljudet som får många att kallsvettas saknas helt. Och det luktar lite när tandsubstansen sugs tillbaka i munstycket och träffar spegeln i lasern. Det är allt.
- Lasern är också skonsammare för tanden än borren, berättar tandläkaren Andreas Sohlé vid Folktandvården i Täby utanför Stockholm som testat tekniken under sex månaders tid.
Eftersom lasern i första hand söker sig till hårdvävnad med högt vatteninnehåll, drar den sig hellre till kariesbakterierna än den friska delen av tanden. På detta sätt sparas tanden mer och mindre fyllning krävs.
Eftersom lasern har en bakteriedödande effekt så blir området helt sterilt där fyllningen läggs, vilket är en fördel även vid rotbehandlingar. Läkningsförloppet går snabbare.
Lasern ses som ett komplement till traditionell tandvård. Eftersom tekniken inte fungerar på metaller som amalgam och guld, måste gamla fyllningar borras bort på vanligt sätt.
För övrigt kan lasern användas på både mjuka och hårda vävnader. Förutom att laga hål, kan lasern användas till att ta bort bakterier i djupa tandfickor. Det innebär betydligt smidigare behandlingar vid till exempel tandlossning och rotfyllningar.
Men lasern kan också nyttjas till annat än att avlägsna substanser. Med hjälp av lasern kan man till exempel upptäcka var och om bakterier samlats i munnen. Inom kort kommer till exempel Stockholms läns landsting att testa lasertekniken för att upptäcka karies tidigt hos små barn i riskgrupper. Ett annat, kanske oväntat, användningsområde är munherpes.
- Vi har sett att patienterna snabbare blir symtomfria och får färre återfall då de behandlats med laser, berättar Andreas Sohlé. Dessutom tycks inte infektionen dyka upp på samma ställen igen.
Även om lasertekniken använts inom tandvård sedan 1980-talet i Europa, har svenska tandläkare varit försiktiga med att prova den. Apparaturen är kostsam. Varje laser kostar cirka en halv miljon kronor. Men intresset har växt i takt med att tekniken förfinats och fler användningsområden utvecklats.
I dag tycker Andreas Sohlé att lasertekniken är här för att stanna:
- Lasermaskinerna är dyra men går numera att använda till väldigt många moment inom tandvården. Vi kan laga alla typer av hål med den, ta bort tandsten, rotbehandla och göra operationer i mjukvävnad som att ta bort tungband och läppband. Behandlingarna tar inte längre tid än traditionella, så patienten betalar inget extra. Dessutom slipper patienten ta bedövning som kostar både tid och ibland besvär. Det bästa är förstås att behandlingen i stort sett är både smärt- och blödningsfri.
Hittills har det nya behandlingssättet enbart mött uppskattning hos patienterna, enligt Andreas Sohlé. Inte minst bland patienter i de mindre åldrarna.
- Förskolebarnen relaterar till dataspel och filmer och tycker att lasern är jättehäftig!