Lägga ner – eller storsatsa?

Ska Gamla Linköping göras om till en vanlig stadsdel? Eller storsatsa på att bli ett internationellt besöksmål? De två alternativen – och två mellanting – diskuteras nu av politikerna.

Gamla Linköping. Ska det rulla på som förut eller förändras?

Gamla Linköping. Ska det rulla på som förut eller förändras?

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2017-03-23 16:30

Det är kultur- och fritidsnämnden som beställt en utredning om framtiden för Friluftsmuseet Gamla Linköping. Utredarna, med museichefen Tina Karlsson i spetsen, lägger fram fyra alternativ:

1) Lägga ner museidelen och låta Gamla Linköping bli en vanlig stadsdel, ungefär som Knäppingsborg i Norrköping eller Haga i Göteborg.

2) Fortsätta ungefär som i dag, men förbättra det som är eftersatt. Till exempel satsa på ett magasin där museiföremål kan visas.

3) Utveckla Gamla Linköping som besöksmål genom att satsa på betydligt fler evenemang året runt.

4) Storsatsa på att bli ett internationellt besöksmål i nivå med Kolmården och Astrid Lindgrens värld. I det alternativet skulle området inhägnas och beläggas med entréavgift.

– Nu ska vi diskutera utredningen i våra partigrupper. Gamla Linköping fungerar bra – det har över 400 000 besökare varje år och har stor betydelse för vår besöksnäring. Men det var länge sedan vi tittade på området och frågade oss vart det är på väg. Därför vill vi utreda det ordentligt nu, kommenterar Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Museichef Tina Karlsson är tydlig med vilket alternativ hon inte förordar.

– Alternativ 1, det vore synd. Det vore att inte ta vara på områdets potential. Det som känns mest realistiskt är alternativ 2.

Friluftsmuseet Gamla Linköping innehåller inte bara stadskvarteren utan också Vallaskogen och Valla Gård med de olika museerna. Vilket av de fyra alternativen som än väljs ser Tina Karlsson det som viktigt att försöka knyta de tre närmare varandra.

– Vi ska snart flytta hit Ryttartorpet och ställa det mitt emellan Gamla Linköping och Valla Gård. Vi diskuterar också så kallad mjuk inhägnad, det vill säga att med till exempel häckar och gärdesgårdar tydligare visa hur området hänger ihop.

En fråga som Tina Karlsson följer med stort intresse är den fördjupade översiktsplanen för Mjärdevi, universitetet, Vallastaden och Västra Valla. Karlsson ser det som ett bra tillfälle att se över infart och parkeringar.

– Infarten fungerar inte bra idag. När Vallarondellen görs om tror jag att vi kan ha infarten därifrån i stället.

Det finns också planer på att samordna Gamla Linköpings verksamhet med Slotts- och domkyrkomuseets.

– Det skulle skapa möjligheter att visa Linköpings historia från 1200-talet och framåt och på så sätt bli ett mer fullödigt stadsmuseum, säger Tina Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om