"Lägre fart minskar inte utsläppen"

Flera har reagerat på kommunens argument att man sänker farten i stan – för miljöns skull.
– Det är precis tvärtom, säger Tord Adolfsson, som har ett 50-årigt motorintresse i bagaget.

Foto: Anders Wiklund/TT

LINKÖPING2014-10-09 08:00

Det var i förra veckan som Linköpings kommun gick ut med information om att man ska sänka farten i de centrala delarna av stan. Ny tillåten hastighet blir 30 km/h i bostadsområden och 40 km/h i industriområden.

Det främsta skälet är att minimera krockvåldet, men kommunen påpekar även att man vill värna om miljön genom att minska koldioxidutsläppen.

Just det argumentet har fått flera av Correns läsare att protestera.

"Sänkt hastighet tvingar ju oss att köra på lägre växel, vilket ger högre bensinförbruknig och större utsläpp! Om tanken är att det ska bli så obekvämt och dyrbart att köra bil så att totala bilkörningen minskar så skriv ut det då. Det är direkt fel att hastighetssänkningen i sig minskar utsläppen", skriver Göran Järvstråt i ett mejl till Corren.

Han får medhåll av Tord Adolfsson från Motala som skriver: "Man blir ju mörkrädd när man inser hur fruktansvärt okunniga de styrande i kommunen är. En bil släpper inte ut mindre avgaser i låga farter, det är faktiskt tvärtom."

En tredje motorkunnig person, som inte vill ha sitt namn i tidningen säger:

– Du får stå längre tid i köerna och när folk inte stänger av motorerna utan står och spyr ut avgaser så klart att det blir mer avgaser.

Så vad säger då experterna?

Mikael Högskoog är pressansvarig på Motormännens riksförbund i Stockholm. Tillsammans med sin tekniske expert läser han igenom Linköping kommuns informationsmaterial där bland annat följande stycke återges: "En trafikmiljö med flera stopp blir bränsleförbrukningen mindre ju lägre hastighet du håller. Vid körning på en mindre gata med många stopp är det mer optimalt med en lägre hastighet."

Därefter säger Mikael Högskoog så här:

– Man kan inte säga att om man kör i 30 km i timmen släpper bilen ut mindre.

Samtidigt ger han Linköpings kommun rätt i att utsläppen minskar om körningen blir mindre ryckig. Men det gäller oavsett om man kör i 30 eller 60.

Långa köer där trafiken står still är däremot det värsta tänkbara.

– Det är inte bra. Man ska inte bygga trafiken så det blir ryckigt, det är katastrof för miljön, säger Mikael Högskoog.

Marcus Torstenfelt, trafikingenjör på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, bemöter kritiken:

– Vi är medvetna om att bilen är optimerad för att dra så lite som möjligt mellan 50 och 70. Men tittar man på verklig förbrukning i tätort så visar forskning att en minskning av mängden koldioxid ligger runt tio procent om man sänker hastigheten med tio kilometer i timmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om