Lågt vattenstånd gav bakterier i vattnet

Lågt vattenstånd och prov taget nära sjöbotten är förklaringen till att badvattnet i Berg under en kort fick beteckningen otjänligt. Men nu är det lugnt.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-07-22 11:55

Den som roar sig med att gå in på havs- och vattenmyndigheten för att kolla in vattenkvaliteten på just sitt favoritbad, satte möjligen badvattnet i halsen om det var just Bergsbadet som var intressant. Myndigheten uppger i sin statistik att vattnet där är otjänligt på grund av för hög förekomst av e-kolibakterier( tarmbakterie hos människor och djur).

Men lugn. Uppgiften stämmer inte, enligt Reidar Danielsson, miljöchef i Linköping.

– Nej, det är överspelat. Vattnet är tjänligt nu säger han.

Skälet till att det första provsvaret blev som det blev beror, enligt Danielsson, på det låga vattenståndet i Roxen. Det gjorde att provet togs nära sjöbotten och innehöll partiklar därifrån.

Proven gjordes om och vid senaste mätningen, 18 juli, hade Bergsbadet precis som de övriga kontrollerade baden i Linköping beteckningen tjänligt i statistikrapporten. Tjänligt är den officiella beteckningen på att badvattnet är bra. I badkartan däremot används begreppet kvalitet och där får Bergsbadet betyget bra kvalitet, medan vattnet i Sandvik och i Ekängen får betyget utmärkt kvalitet. Även vattnet i Stångån med badplatserna vid Hjulsbro, Johannelund och Sturefors får betyget utmärkt kvalitet.

Undantaget är badlagunen i Johannelund som får däremot betyget dålig kvalitet och det beror på att det flödande vattnet ligger en bit ut.

– Där får vi jobba lite på för att få en bra badkvalitet, säger Reidar Danielsson.

Men någon fara att bada där är det inte försäkrar han.

Badkvalitet

Vill du kolla vattenkvaliteten på just ditt bad? Kolla här:

https://www.havochvatten.se/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om