Landstinget köper vård av sina egna läkare

Bolagen Addoctor i Skandi­navien och Addoctor i Sverige har avtal med landstinget som ger dem miljoner kronor årligen.Läkarna Roger Gerjy och Johan Thorfinn, båda heltidsanställda av landstinget, är delägare i företagen.

På Addoc hospital i Linköping ska ett par hundra operationer utföras i år.  BILD: Daniel Bennelid

På Addoc hospital i Linköping ska ett par hundra operationer utföras i år. BILD: Daniel Bennelid

Foto:

LINKÖPING2008-09-29 00:00

Bristen på operationssalar och personal har länge varit känd inom landstinget. Det har lett till långa operationsköer och höga kostnader. Till slut blev Kirurgiska kliniken tvungen att hitta lokaler utanför sjukhuset där patienter kunde opereras och ligga kvar.

Enda bolaget som lade anbud var Addoctor i Skandinavien AB, ett dotterbolag till Addoctor i Sverige AB.

Ägare till bolagen är bland annat läkarna Roger Gerjy och Johan Thorfinn, anställda på Kirurgcentrum respektive Rekonstruktionscentrum i östgötalandstinget.

I våras öppnade de Addoc hospital i före detta Medical Centers lokaler på hotell Ekoxen i Linköping. Under året ska ett par hundra operationer, främst bröstcanceroperationer, utföras där. Konceptet går ut på att landstingets ­kirurger opererar i Addocs lokaler.

"Köerna ska bort"

Claes Juhlin är verksamhetschef på Kirurgiska kliniken och den som varit med om att ta fram avtalet:

- Till årsskiftet ska operationsköerna vara borta, det är mitt främsta mål. Patienterna är skitnöjda och det rullar på bra, säger han.

Claes Juhlin ser ingen intressekonflikt i att hans egen kirurg, Roger Gerjy, samtidigt är en av huvudägarna i det bolag som fått uppdrag av Kirurgiska kliniken.

- Vi känner till det och varit öppna med det. Han står inte där nere och opererar och kan inte påverka hur många operationer som ska göras. Dessutom är det mina andra kirurger som går dit och opererar. Roger arbetar numera på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Men Roger Gerjy sitter med i ledningsgruppen för Addoctor i Sverige AB och är en av huvudaktieägarna. Är det inte en komplikation?

- Jag har inget problem med det. För mig var det här med Addoc en riktigt bra öppning, och ska jag vara helt ärlig visste jag inte riktigt att Roger fanns med i det här från början.

När fick du vetskap om att han var en av huvudägarna?

- Då hade vi redan börjat diskutera med upphandlingsenheten, det var då det kom fram. Jag visste att Roger fanns med i någon firma, men inte att det var Addoctor.

Hade han inte anmält sin bisyssla till dig?

- Jo, men jag visste inte att det var den firman.

Borde han inte sagt det?

- Det kom fram sen. Då tog vi den diskussionen och jag tog upp den med alla andra, säger Claes Juhlin.

Från maj till och med augusti i år har Addoctor i Scandinavien AB fakturerat landstinget drygt 1,3 miljoner kronor.

Hyrläkare för 16,2 miljoner

Moderbolaget Addoctor i Sverige AB som de båda landstingsläkarna även är delägare i har sålt tjänster för ännu större summor till landstinget. Det handlar om cirka 16,2 miljoner kronor de senaste tre åren för hyrläkare till vårdcentraler i Östergötland.

Bland de doktorer som hyrts ut till landstinget finns Roger Gerjy och ­Johan Thorfinn. Något som chefen på Kirurgiska kliniken, Claes Juhlin, inte känner till:

- Det vet jag faktiskt inte att Roger har gjort.

Är det en bisyssla han anmält till dig?

- De papprena med alla bisysslorna har jag inte här, men jag har inte haft en känsla av att han jobbat som hyr­läkare under de sista åren.

Agneta Westerdahl, personaldirektör vid landstinget i Östergötland, informerades om att landstingsanställda hade intressen i bolaget bakom Addoc hospital i samband med att avtalet slöts och lovades att ingen av dem skulle arbeta som kirurg i bolaget. Hon blir också överraskad när Corren berättar för henne att Roger Gerjy sitter med i ledningsgruppen för Addoc hospital.

Kan det inte vara förtroendeskadligt när landstingsanställdas bolag får uppdrag från enheter där de jobbar?

- Ja, jag tycker inte att det känns rätt när jag ser det här exemplet. Jag vill sammanfatta med att säga att lagstiftning är tydlig och våra riktlinjer är tydliga. Kan man dem så sker inte det här. Där står klart och tydligt vad som är konkurrerande, förtroendeskadligt och arbetshindrande när det gäller bisysslor.

Vill ha hårdare regler

Hon anser att det vore enklare om landstinget hade ännu hårdare regler, som i Västra Götaland, där till exempel verksamhetschefer inte får sitta med i bolag.

- Då skulle det vara rent och rakare. Då vet man vilka intressen som finns. Det är möjligt att en affär kan lösa ett problem på billigaste och bästa sätt. Men vi har mer än så att ta hänsyn till. Det viktigaste är att skattebetalarna ska kunna lita på att de pengar vi ansvarar för används rätt.

Vad tror du konkurrenterna säger om fallet med Addoc hospital?

- Att det är två läkare från landstinget? Ja . . . jag vill inte spekulera.

Hon reagerar också över att landstingsanställda läkare hyrs ut av Addoctor till landstingets vårdcentraler.

- Det är inte tillåtet. Vi har alltså ­läkare hos oss, som är anställda av Addoc och som går in på vårdcentraler utanför sin anställning? Det är inte okej, det kan jag säga rakt av.

Hon poängterar att det är närmsta chefens ansvar att hålla sig informerad om vilka extraknäck personalen har.

Kan man sammanfatta med att säga: man ska akta sig att göra affärer med sin egen arbetsgivare?

- Det tycker jag. I de exempel jag fått höra från er måste det alltid ringa en klocka hos personerna. Jag har en känsla av att alla människor vet när man är ute i gränslandet, säger Agneta Westerdahl.

Corren har under flera dagar sökt Roger Gerjy för en kommentar, via Addoc hospital, landstinget och genom hans familj. Dock utan framgång. ­Johan Thorfinn är för närvarande tjänstledig och arbetar i USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om