Länet ska samarbeta kring flyktingar

Arbetet med att ta emot och etablera nyanlända ska fördelas rättvist inom Östergötland. Det har länets kommuner kommit överens om.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2015-10-24 16:45

Det kommer många flyktingar till Sverige, och i länet har Valdemarsvik och Ödeshög hittills tagit emot flest i förhållande till sin storlek. I Valdemarsvik har man idag 515 asylsökande och 55 ensamkommande barn.

– Det går en flykting på var tionde invånare i Valdemarsvik just nu, och vi har stora svårigheter att klara bland annat svenskundervisning och samhällsintroduktion, sade kommunalrådet Erland Olausson (S) på en pressträff i fredags.

Samtidigt har Linköping och Söderköping hittills tagit emot färre flyktingar än riksgenomsnittet.

Men nu ska det bli slut på den ojämna fördelningen. Samtidigt som det blev känt att man på nationell nivå kommit överens om en lag som ska tvinga kommuner att ta emot flyktingar presenterade länsstyrelsen på fredagen en länsövergripande överenskommelse med samma syfte. Den heter "Etablering i utveckling 2020" och går ut på att länets kommuner ska samarbeta och fördela arbetet med att ge flyktingarna ett gott mottagande och en bra etablering i samhället.

– Det som en rad partier kommit överens om på det nationella planet gör vi alldeles frivilligt, sade Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S).

Linköpings kommun har också skrivit under överenskommelsen.

– Vi är medvetna om att vi hittills inte bidragit tillräckligt mycket på det här området, men nu riggar vi en organisation för att bli bättre, sade kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

– Samtidigt måste vi hålla i minnet att flyktingmottagandet skapar stora möjligheter för framtiden. Linköpings kommun kommer att behöva anställa 1 000 personer om året de närmaste åren, så vi behöver människor som kommer hit, utbildar sig och börjar jobba, tillade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om