Beslutet att omorganisera dagkirurgin i landstinget kan avgöra framtiden för Finspångs lasarett och även Sergelkliniken i Linköping.
Sergelkliniken är en privat dagkirurgisk klinik som landstinget haft avtal med i snart fyra år. Avtalet går ut i augusti 2006, men redan i augusti i år är landstinget skyldigt att ge besked. Vill landstinget fortsätta samarbetet som innebär att man köper vård av Sergel för runt 30 miljoner kronor om året, eller . . . ?
-- Vi är spända men optimistiska, kommenterar Magnus Odensten, verksamhetschef på Sergelkliniken, inför beslutet.
-- Vi vet att vi bedriver en kostnadseffektiv vård, landstinget får mycket för skattekronorna.
Sedan i januari arbetar den fristående konsulten Anders Thulin med att utreda dagsjukvården i landstinget. Uppdragets omfattning motsvarar ungefär en halvtid. Thulin är kirurg och bosatt i Jönköpings län. Han har tidigare haft uppdrag för bland annat Socialstyrelsen.
-- Med utredningen som underlag lägger vi sedan ett förslag till beslut, säger landstingsdirektör Åke Rosandher.
Det finns tre skäl att utreda dagkirurgin, enligt Rosandher. Det kanske viktigaste är Sergelklinikens avtal som löper ut nästa år.
Andra skäl för att se över dagkirurgin är att verksamheten växer ständigt. Landstinget vill också veta om dagkirurgin som den ser ut nu passar in i den nya profilerade vårdorganisationen. Kirurgi i Norrköping, ortopedi i Motala.
Finspång är, vid sidan av Sergelkliniken, den enhet inom landstinget som i dag enbart ägnar sig åt dagkirurgi.
Det finns starka krafter inom landstinget som gärna ser att Finspång försvinner.