– Vi kommer att få mycket att göra i höst, tror Sandra Wahlström, ombudsman på Lärarförbundet i Linköping. Vi tycker ju förstås att det är viktigt att lyfta lärarnas löner, men vi kommer att få många samtal från besvikna lärare.
Enligt Lärarförbundets sammanställning av landets lärarlöner så ligger Östergötland över riksgenomsnittet. Grundskollärarna i länet har ökat sin lön med fem procent, vilket är en procent över snittet. Gymnasielärarna ökade med 4,6 procent och förskollärarnas ökning var 3,8 procent. Samtliga ligger något över rikssnittet. Det betyder att en grundskollärare i länet i november förra året i snitt tjänade 30 200 kronor, en gymnasielärare 33 400 kronor och en förskollärare 27 400 kronor. Linköpings kommun har en uttalad ambition att öka lärarnas löner. Förra året satsades 37 miljoner av kommunens egna pengar på detta. I årets lönerörelse fick lärarna knappt tre procent. I snitt har en kommunalt anställd lärare i Linköping 31 500 kronor i månaden.
– Att grundskollärarna har den högsta utvecklingen beror på att lärarbristen är stor där. Men att förskollärarnas utveckling är så mycket lägre än de andra förstår jag egentligen inte. Där är bristen enormt stor och där skulle man kunna använda löneverktyget för att få fler att söka sig till utbildningarna, säger Sandra Wahlström.
Hon tror att vissa kommuner i länet drar upp snittet på länets lärarlöner.
– Linköping och Mjölby, om jag får gissa. Där finns både vilja och ekonomi för att satsa på lärarna.
Inför årets hösttermin har många kommuner haft svårt att rekrytera behöriga lärare. Utbildningsdepartementet räknar med att cirka 60 000 lärare kommer att saknas redan 2019. Samtidigt överväger, enligt en undersökning från Lärarförbundet, sex av tio lärare i dag att lämna yrket och huvudskälet som anförs är lönen. Enligt SCB finns idag också 38 000 utbildade lärare som har lämnat yrket.
Sandra Wahlström välkomnar den statliga satsningen på lärarlönelyftet. Totalt 39 miljoner ska delas ut. Kommunens egen finansiering i detta blir fyra miljoner i år och åtta miljoner nästa år.
Men av Linköpings 3 000 lärare kommer bara mellan 600 och 800 av dem att få ta del av årets utdelning.
– För det första är det bara legitimerade lärare som kan få ta del av pengarna, vilket kan slå olika mot olika skolor och lärargrupper. För det andra så räcker inte pengarna till alla. Från statligt håll har man signalerat att det är de duktiga lärarna som ska ta del av lyftet. Men vi tycker att dessa är fler än cirka en tredjedel. Det här blir svårt för rektorerna att förklara för sina medarbetare, säger Sandra Wahlström.