Längst in i Domkyrkan, vid Mariakoret, är de gröna röstbåsen uppställda. Här ringlar sig kön med medlemmar som vill göra sin röst hörd. Både gamla och unga röstberättigade har pallrat sig hit, men några så unga som 16 år syns inte till.
Timo Järvinen är ordförande i valdistriktet. Han har tidigare arbetat med det allmänna valet, men det är första gången han arbetar med kyrkovalet.
Går det bra?– Ja, du ser ju kön! Jag hade räknat med kö, men inte att den skulle vara så länge. Och det trots att det redan har varit hårt tryck på förtidsröstningen.
Under dagen har han fått en del förvirrade frågor kring skillnaden mellan vallokal och röstningslokal.
– Domkyrkan är en vallokal där man bara kan rösta på själva valdagen. Här får bara de som tillhör valdistriktet rösta, berättar han.
Varje församling däremot måste ha minst en röstningslokal eller pastorat där vem som helst kan förtidsrösta.
Många är på plats för att genom sin röst stoppa Sverigedemokraternas framfart. Men det finns även de som tycker att partipolitik inte hör hemma i kyrkans värld. Utanför kyrkporten står Lars Jagerfelt och delar ut valsedlar för POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. Han är lite kall om händerna, men positiv.
– Det känns bra. Nu ska man inte sia för mycket i resultatet, men det känns som att POSK har medvind. Det är flera stycken som kommit ut och sagt att de lagt sin röst på oss, säger Lars.