I genomsnitt tar det 82 dagar innan patienterna får behandling för sin ändtarmscancer, enligt en rapport från Cancerfonden. De regioner som har kortast väntetid ligger på ungefär hälften.
– Vi är medvetna om problemet och arbetar hårt för att korta väntetiden. Vi har en flaskhalsproblematik på den förberedande behandlingen före operation, berättar Conny Wallon, verksamhetschef på kirurgiska kliniken, US.
US, liksom hela landets sjukvård, håller på att införa något man kallar "standardiserat vårdförlopp".
– Det innebär att ett förutbestämt utredningspaket drar igång så fort man har en välgrundad misstanke om cancer. Det kommer att göra cancervården mer jämlik över landet och hjälpa oss att få ner väntetiderna, säger Conny Wallon.
För en del cancerformer har Region Östergötland kommit långt med att bygga bort vårdköerna, till exempel bröstcancer, levercancer och cancer i bukspottkörteln.
Målet för all cancerbehandling är en utredningstid på 28 dagar, från välgrundad misstanke om cancer till behandling.
– Det är ett bra mål som är rimligt att nå. Men för vissa cancerformer, som akut leukemi, är 28 dagar för mycket medan man för en del andra cancerformer kan acceptera en längre tid. Det är också så att alla patienter inte vill att det ska gå så fort från diagnos till en stor, livshotande operation, säger Conny Wallon.