Den här dagen blir det 45 minuters väntan i bilen för att komma in på personalparkeringen vid Universitetssjukhusets södra entré. Värre var det dagen innan, då blev Lena Johansson sittande en timme, medan kön bakom henne korkade igen Garnisonsvägen en bra bit.
– Jag blev så arg! Och jag åker ju bara bil ibland. Tänk på stackarna som bor på landet och alltid måste ta bilen, säger hon.
Som anställd parkerar hon gratis här, men även sjukhusets besökare får komma in mot en avgift när de vanliga besöksparkeringarna är fulla.
– Så vi konkurerar också med dem om platserna, säger Lena Johansson.
På andra sidan Garnisonsvägen finns ytterligare en personalparkering, men även där är det fullt.
Hon ska jobba kväll och menar att problemen framför allt uppstår omkring klockan 14 när kvällsskiftet kommer till jobbet. På morgnarna och kvällarna är det sällan några problem att hitta en plats. När våren kommer och fler börjar cykla så minskar också bilträngseln.
Trots att hon ser till att vara ute i väldigt god tid, så har parkeringsproblemen flera gånger gjort att hon helt enkelt inte hunnit i tid till jobbet på ortopeden.
Vad tycker du att man ska göra åt det här?
– Det bästa vore om det fanns en särskild parkering för oss som jobbar kväll. Jag har för mig att det fanns en sådan tidigare, och att den fungerade bra, men nu har den tagits bort, säger hon.
Carl Melin är fastighetsförvaltare inom Region Östergötland och någon utökning av antalet p-platser ser han inte framför sig.
– Vi är medvetna om problemet, och givetvis ska det finnas en personalparkering, men det är patienter och besökare som vi måste premiera, säger han.
Den begränsade ytan runt sjukhuset och Region Östergötlands generella policy om att verka för att fler åker kollektivt, eller tar cykeln, är också faktorer som påverkar situationen, menar Carl Melin.
– Det är de som absolut inte kan åka kollektivt som vi vill ska använda parkeringen. När det blir snö eller regn så ser vi att många tar bilen till jobbet, trots att de kanske inte egentligen behöver det, säger han.
Vad gäller p-platser för de anställda så är det i huvudsak cykeln man satsar på.
– Vi försöker hitta lösningar som gör det möjligt för personalen att inte ta bilen, säger han.