I normala fall har akutmottagningen en genomströmning av cirka 135 patienter per dygn.
Under den senaste veckan har man som mest haft 180 patienter på ett dygn.
– Att säga att vi går på knäna är kanske att ge en alltför dramatisk bild av situationen, men det är ansträngt, konstaterar Andreas Rönnersten.
Han berättar att det i hög utsträckning handlar om patienter med influensaliknande symptom som gör att väntetiderna blivit längre än normalt.
– Folk kommer hit och vill ha hjälp. Några av dem skulle kanske söka sin vårdcentral istället. Yngre och i övrigt fullt friska människor klarar ofta en influensa genom att vara hemma ett par dagar och ta receptfria mediciner. Är man däremot äldre och blir svårt sjuk behöver man akut vård.
Hur länge en patient behöver vänta på att få akut hjälp är helt avhängigt av vilken typ av åkomma eller skada personen har, betonar Andreas Rönnersten.
– Vi har naturligtvis statistik kring exakta väntetider, men den person som ansvarar för dessa siffror ligger hemma och är, ironiskt nog, sjuk i influensa.
För att kunna hantera situationen har akutmottagningen tvingats omdisponera personal.
– Folk som skulle ha varit på utbildning har tillfälligt fått avbryta sina studier. Någon som skulle ha varit ledig har också kallats in, säger Rönnersten som uppger att läget dock ljusnat något under de senaste 24 timmarna.
– Trycket har lättat. Vi har i dag inte haft lika många patienter som under gårdagsdygnet, men väntetiderna är fortfarande långa, framförallt relaterat till sjukhusets vårdplatsbrist.