Kompisbyrån är en ideell organisation som länkar samman nya och "gamla" svenskar som träffas och fikar eller promenerar ihop – och pratar svenska.
Själva grundtanken och visionen är att göra integration enkel genom vardagliga möten.
– Direktverkande integration utan byråkrati, summerar John Harrysson. Enkelt, roligt och väldigt smart.
Han hittade en lapp på biblioteket i Linköping för tre år sen: "vill du fika med någon?". Det framgick att det handlade om ett enkelt möte över en fika någon timme, att fokus var språkträning men också skapa utbyte och ökad förståelse för varandra.
– Det här var när asylansökningarna ökade så kraftigt, och jag var helt enkelt nyfiken, säger John Harrysson. Jag gillar att pröva nya saker och det här lät som ett väldigt smart sätt att lära sig mer, att träffa nya människor och – i bästa fall – nya vänner.
– Jag är dessutom väldigt intresserad av den nya sortens sociala företag som särskilt unga människor är involverade i. Det händer väldigt mycket på sociala medier och jag vill hänga med i den utvecklingen. Kompisbyrån var intressant i det sammanhanget också.
Så John Harrysson loggade in och registrerade sig, han svarade på några frågor och kryssade i sina intressen: äventyrsresor, kultur, musik (särskilt Marillion), mental och fysisk träning, friskvård.
Sedan hände ingenting på en månad eller två.
– Så fick jag en förfrågan via mail, säger John, om jag ville träffa en kille. Våra intressen hade matchats ihop. Det var en medelålders gruvingenjör från Transsylvanien, vi möttes utanför ett fik men bestämde oss för att sitta ute i Trädgårdsföreningen. Och det var en lyckträff. Vi blev snabbt goda vänner, och det är vi än.
Gruvingenjören har nu åkt tillbaka hem till Rumänien, men vill absolut tillbaka till Sverige och söker jobb för fullt.
– Så är det någon som vill ha en gruvingenjör med goda data- och språkkunskaper, så har jag ett tips, säger John Harrysson.
Han har träffat ytterligare en person genom Kompisbyrån, en kille från Syrien.
– Väldigt trevlig, men oerhört upptagen, berättar John. Han jobbade dygnets alla timmar. Det var ett roligt möte, men vi fick inte samma utbyte.
John Harrysson är uppriktigt förtjust i kompisfikaidén.
– Man kan välja att bli musikkompis eller startkompis också, berättar han, antingen för att dela ett gemensamt musikintresse eller för att visa sina favoritställen i kommunen under en timme promenad.
– Det är så här integrering måste gå till, enkelt och vardagligt – och väldigt spännande. Det gillar jag.