När Norrköpings kommun genomförde en liknande förändring förra året var kritiken stundom massiv. Skyltningen kallades bland annat för "ologisk" och "plottrig". På ett ställe fick kommunen till sist backa och återigen höja hastigheten.
Anna Wallroth är trafikingenjör på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Linköping. Hon berättar hur Linköping har dragit lärdom av Norrköpings misstag.
– Vi hade sex stycken samråd där boende och näringsidkare fick framföra sina synpunkter som vi tog med. Det steget skedde inte i Norrköping vad jag förstår, säger Anna Wallroth.
Så det har inte varit något ramaskri ännu?
– Nej, det har vi inte sett, säger Anna Wallroth.
Skälen till de sänkta hastigheterna är flera. Bill Eriksson, kontorschef på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, förklarar:
– Krockvåldet är det främsta skälet. Vi ser att skadorna blir mycket värre på grund av högre hastigheter.
Han fortsätter:
– Bor man i Skäggetorp eller de södra delarna tar det kanske 90 sekunder längre (till centrum) med de här förändringarna. Det ska vägas mot de positiva effekterna man får. Jag tror man har förståelse för det.
Mindre belastning på miljön genom minskat koldioxidutsläpp är ytterligare en vinst med de lägre hastigheterna, enligt kontorschefen. Minskat buller och lägre partikelnivåer i luften är några till.
– Vi har möjlighet att skapa en bättre stad, speciellt i de centrala delarna, säger Bill Eriksson.