Mindre arbetsbelastning gör mindre stressade lärare, ger lärarna mer tid för eleverna i klassrummet – ger bättre skolresultat.
Kanske kan en lärarsekreterare se till att pappersarbetet blir mindre betungande? Eller kanske satsas det i stället på rastvakter, som gör att lärarna kan lägga fokus på lektionsplanering och elevsamtal i stället för att frysa ute på skolgården?
– Skolchefen får i uppdrag att genomföra förbättringar i samråd med intresserade rektorer och de fackliga organisationerna, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
– Lärarna är viktiga för elevernas trivsel och resultat i skolan. Lärare ska ha en god arbetsmiljö och bra arbetsförhållanden både för sin egen och för elevernas skull.
Det är en kartläggning 2016 av lärarnas arbetsmiljö i Linköping som ligger till grund för kommunens satsning. Djupintervjuer och en enkät visar att lärarna upplever stress i sitt arbete av olika orsaker; som hög arbetsbelastning, elevernas situation, arbetsmiljön i skolan, ledning, föräldrakontakter samt stora klasser eller många elever.
– Vi tänker oss att ett par skolor lyfts fram för att testa olika metoder, säger Jakob Björneke. Det kan handla om tekniska lösningar som förenklar och förbättrar eller administrativa stödfunktioner som lyfter av arbetsuppgifter.
För att förbättra lärarnas arbetssituation avsätter nämnden 5 miljoner kronor i utvecklingsmedel.