Ett läsår ska ha minst 178 skoldagar, enligt Skolförordningen. Fackliga företrädare har kämpat länge för att det ska bli 178 – men utan framgång. Sandra Wahlström är ordförande i Lärarförbundet i Linköping och lärarnas fackliga organisationer har varit kritiska mot det ökade antalet skoldagar.
– Vi hade från början 178 skoldagar men arbetsgivaren införde två extra skoldagar för ett antal år sedan. Under tiden har det minskat med en, men den andra extra skoldagen har funnits kvar trots att många andra kommuner har haft läsår med 178 skoldagar, säger Sandra Wahlström.
I utbildningsförvaltningens första förslag stod det att läsåret även i fortsättningen borde ha 179 dagar, men att man skulle utreda möjlighet att minska inför läsåret 2021–22. När barn- och ungdomsnämndens politiker såg förslaget – någon vecka före sitt sammanträde – reagerade de.
– Vi tyckte att vi kunde sänka antalet skoldagar redan inför 2020–21 om det inte fanns några uppenbara hinder och att vi inte ska vänta till läsåret därefter för att utreda det. Därför gjorde förvaltningen om förslaget och gick på fackets linje. Nämnden var enig. Slutet gott, allting gott, säger Erik Östman (M), nämndens ordförande.
Sandra Wahlström är väldigt glad över vändningen:
– Arbetsbelastningen för lärare har ökat under de senaste åren och att minska antalet skoldagar är ett enkelt sätt att åtgärda det.
Den minskningen innebär inte att lärarna ska jobba en dag mindre utan att den dagen blir elevfri dag då lärare kan ägna sig åt administrativt arbete.