Det ovanliga ärendet började med att trafikpolisen hade en kontroll vid trafikplats Tift och stoppade en liten lastbil som misstänktes vara överlastad.
Polisen konstaterade att bilen var lastad med livsmedel och att föraren inte kunde uppvisa några dokument om lasten. Då kontaktades kommunens miljökontor som skickade två livsmedelsinspektörer till platsen.
– Bilen var inredd som en livsmedelsbutik, med butikshyllor. Det fanns konsumentpåsar, tänger, skålar och sådant för att plocka varor, berättar avdelningschef Maria Pihlajärvi.
Föraren kunde inte visa att han hade tillstånd för livsmedelsverksamhet, varken som transportör eller för försäljning. Det fanns inte heller några papper som visade var varorna kom ifrån. Föraren hävdade att han tappat alla papper under transporten och dessutom glömt vilket företag han transporterade varorna åt.
– Inspektörerna beslutade då om saluförbud, beslag och destruktion. Med hjälp av Tekniska verken har varorna transporterats till en anläggning i Kumla för destruktion. Det fanns ingen spårbarhet eller datummärkning och sådana varor vill vi ha bort från marknaden. Ingen ska behöva bli lurad eller sjuk av livsmedel, säger Maria Pihlajärvi.
Sammanlagt var det cirka 700 kilo mat som eldades upp – allt från kött, fisk, grönsaker och ägg till ovanligare råvaror som grislivmoder och hönsäggstockar. De två sistnämnda produkterna är vanliga i det asiatiska köket och används som fjälster respektive ingrediens i soppa.