Säkerheten är mycket viktig för inlinesåkare, eftersom det är lätt att vingla och åka omkull i trafiken. Men det finns ingen lag som säger att du måste ha hjälm, knäskydd och handledsskydd. Bara rekommendationer.
-- Det finns ett föräldraansvar för barn under femton år. De vuxna ska se till att barnen har rätt utrustning, och att de följer reglerna, säger Kenneth Åberg, som är trafikexpert på polisen i Östergötland.
Han är förvånad över att det inte sker fler olyckor med inlinesåkare, eftersom det här är en mycket utsatt grupp i trafiken.
En tidigare utredning visar att pojkar mellan 10 och 14 år står för hälften av alla inlines- och skateboardskador. Vid inlinesolyckor är det arm- och handskador som är vanligast. Hälften av dessa är frakturer, oftast i form av handledsbrott, brott på underarmen eller på fingrarna som uppkommer när man ramlar och tar emot sig med händerna.
Med rätt skyddsutrustning kan skadorna minskas markant. Och det behöver inte bli dyrt. Någon speciell hjälm för inlines behövs inte, det går alldeles utmärkt att använda cykelhjälmen. Knäskydd är bra att använda, och handledsskydd är kanske det bästa, eftersom det är arm- och handskador som är vanligast.
Vilka trafikregler gäller för dem som åker inlines, det vill säga rullskridskor?
En inlinesåkare betraktas som gående om hastigheten är gångfart, och skall då använda gångbana eller vägren. Om det saknas ska inlinesåkaren använda cykelbana eller körbana, alltså samma regler som gäller för fotgängare.
Men om det finns en gångbana och den är smal eller begränsad, exempelvis finns många fotgängare där, får inlinesåkaren välja cykelbana eller körbana, och då om möjligt hålla sig längst till vänster så länge hastigheten inte överskrider en fotgängares.
-- Det som retar fotgängarna mest är att man får väja för inlinesåkare. Men trottoaren är till för vanliga gående, och de ska inte behöva gå undan, säger Kenneth Åberg.
När det gäller barn som åker inlines får de bara använda trottoaren, och inte åka på körbana, P-plats eller liknande. Och den regeln är säkert inte svår att förstå: Barnens värsta fiende är nämligen biltrafiken.
De som åker inlines brukar i regel hålla en högre hastighet än gångfart, och då ska man färdas så långt till höger som möjligt, det vill säga nära trottoaren eller vägrenen. Men ansvaret för att åka så trafiksäkert som möjligt ligger ändå på inlinesåkaren. Om åkaren själv anser att det är säkrare att åka på vänster sida för att sikten är nedsatt på vägen går det också bra. Det bestämmer åkaren.
-- Man måste snegla på säkerheten hela tiden. Det är den som styr ditt vägval, säger Kenneth Åberg.
I kommunerna kan finnas specialbestämmelser och förbud för inlinesåkning på vissa platser. Skolor kan ha förbud för inlines på skolområdet, och näringsidkare kan ha liknande bestämmer i varuhus och butiker. På sjukhus, bibliotek och biografer är det för det mesta förbjudet att åka inlines.