Låt gymnasiekidsen sova längre

Tonåringar är nästan som vanliga människor. De behöver bara lite mer sömn än andra. Just därför borde inte skolan börja för tidigt på morgonen. Det föreslår centerpartisten Christoffer Rosendahl i en motion.

Pojkar drabbas hårdare av att sova för lite. Senare start på morgonen skulle höja betyden, enligt forskning.

Pojkar drabbas hårdare av att sova för lite. Senare start på morgonen skulle höja betyden, enligt forskning.

Foto: Scott Griessel/Creatista

Linköping2017-01-21 19:42

Att många gymnasieungdomar i dag sover för lite, det har diskuterats länge. Det betyder inte bara att de är trötta, det ökar också risken att få dåliga betyg. Forskare i Uppsala som har tittat på relation mellan problem med sömnen och underkända betyg, har kommit fram till att risken att få underkänt i ett eller flera ämnen ökade om eleven sov färre än 7 till 8 timmar.

Centerpartisten Christoffer Rosendahl har tagit fasta på det här och föreslår att frågan om att senarelägga skoldagen för gymnasieelever i Linköping, ska utredas.

Det han föreslår är en tämligen liten förändring, från klockan 8 till 8.30.

– Vi vet i dag att tonåringars inre klocka är programmerade för att gå och lägga sig senare och gå upp senare, säger han.

Egentligen är det bättre att dra till med en hel timmes förskjutning, vilket de flesta skolor som genomfört det här har gjort. Men även en liten förskjutning har positiv påverkan, enligt Christoffer Rosendahl.

Han tycker sig ha många goda skäl för en senare skoldagsstart. Särskilt pojkarna skulle vinna på det. Det är de som drabbas hårdast av att sova för lite. Dessutom skulle det bli lugnare i kollektivtrafik under normal rusningstid och så skulle lärarna få en lugnare skoldag, tror Christoffer Rosendahl.

Hur då?

– Ja, om läraren själv vill börja tidigt på morgonen så kan arbetstiden på morgonen användas för att göra sådant som många lärare sitter med efter skoldagens slut.

Men huvudskälet till motionen är att han tror att skolresultaten skulle öka.

– Visserligen är skolan också en arbetsplats men den borde anpassas efter eleverna i första hand. Skolan är ju till för dem, säger han.

Nu blir det upp till fullmäktige – där just tonåringarna lyser med sin frånvaro – att ta ställning i frågan.

Fotnot. Källa om sömnforskning: unglivsstil.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om