Det säger Anders Fernemark, chef för området trygghet inom Stångåstaden. Han beklagar att hyresgästen inte är riktigt nöjd med Stångåstadens insatser.
– Det är förstås tråkigt när vi har gjort hembesök och haft flera telefonsamtal, säger han.
Hur många bostadsinbrott som sker i bolagets lägenheter vet han inte. Men det är klart att det händer, säger han.
För att öka tryggheten koncentrerar sig Stångåstaden på att jobba specifikt med den fastighet som utsatts. Bland annat genom att, som i det här fallet, ta personlig kontakt med den drabbade hyresgästen.
– Vi tycker det är viktigt att med en personlig kontakt och inte bara ett brev.
Ambitionen är att förhindra att känslan av otrygghet sprider sig i huset. Åtgärderna kan vara allt från samtal och grannsamverkan till övervakningskameror i huset.
Det går att ta sig in i huset både med tagg – elektronisk nyckel – och med kod, men en kod sprider sig lätt. Varför används inte bara tagg?
– Vi delar bara ut några få taggar per hyresgäst. Koden är personlig - alla hyresgäster har sin egen kod – och vi säger att den bara ska delas med de närmaste. Tyvärr lämnas de ut till pizzabud och leverantörer av olika slag.
Att byta kod för att det har inträffat ett inbrott i en fastighet görs inte med automatik, enligt Anders Fernemark. Det är tidskrävande eftersom det krävs att berörd hyresgäst måste identifiera sig exempel genom att besöka Stångåstadens kontor.
– Kodbyte görs framförallt om det skulle visa sig att en fastighet har återkommande bekymmer med att obehöriga tar sig in.