– Uppenbarligen har man inte kommit så långt som vi trodde, säger han.
Han kände till att det fanns startproblem i förbundet, men trodde att de vid det här laget var över. Om att var fjärde anställd har övergett arbetsgivaren säger han:
– Det låter väldigt mycket, men man måste givetvis gå igenom skälen. En del är säkert naturliga avgångar, men jag förstår ju av den här redovisningen att en del också slutat av missnöje.
31 av 49 har slutat från Linköping, hur ser du på det?
– Det stämmer nog att det varit ett större missnöje i Linköping.
Till de brandmän i Linköping som känner sig bortglömda i förbundet säger Paul Lindvall:
– Ni är inte bortglömda, ni är viktiga. Det är ett gemensamt förbund som växer fram här nu. Det har varit och är tydligen fortfarande en knepig resa. Men vi står bakom att det är ett nytt förbund som har bildats.
Varför lovade du att "visa vägen" när du inte gjorde det sedan?
– Vi visar vägen genom att vi tar den här kritiken på allvar. Men också genom att vi ställer upp när det är möten, jag har inte tackat nej till någon inbjudan från någon facklig företrädare.
Paul Lindvall vill gå igenom Correns artiklar i lugn och ro och sedan föra diskussioner med direktionen om orsaker och åtgärder.
Han uppger att han har fortsatt förtroende för både direktionen och tjänstemannaledningen inom RTÖG.
– Vi som ägare kommer naturligtvis stötta upp på det sätt som behövs. Behöver vi göra ytterligare satsningar från ägarsidan för att det här ska bli riktigt bra kommer vi göra det, säger Paul Lindvall.
Flera har kritiserat direktionens kompetens. Är Anna Steiner Ekström rätt person på rätt plats?
– Ja, det tycker jag absolut. Inte bara Anna, jag tycker det finns en bra direktion. Vi är övertygade om att det här kommer att bli bra, men uppenbarligen har man inte kommit så långt i den här resan som vi trodde. Med tanke på det som redovisas här måste vi föra en diskussion mellan ägarna och direktionen, säger Paul Lindvall.