Från intetsägande snabbmat till extravaganser. Och detta på bara två år. Melker Svensson är 12-åringen från Linghem som med start nästa onsdag är en av tolv deltagare i TV4:s populära serie "Sveriges yngsta mästerkock".
Hur gick den här förvandlingen till?
– Alltså, jag vet faktiskt inte. Både mamma och pappa är ju duktiga på att laga mat och hade visat mig hur man gör egna köttbullar och så. När jag fyllde 10 år önskade mig ett besök på stjärnkrogen Noma i Köpenhamn, då rankad som världens bästa, men fick inte det. I stället hade pappa träffat kocken Axel Johnson via jobbet och fick honom att komma hem till oss så att han och jag kunde laga en trerätters tillsammans.
Vilka rätter då?
– Till förrätt en friterad och inbakad äggrätt, till huvudrätt flankstek och lamm med rödvinssås och bea och till efterrätt en chokladmousse med bär som ser ut som en liten blomkruka med jord och planta i!
Lärde han dig mer?
– Massor! Om hur man bäst tar hand om kött, hur man gör olika såser och om matlagningens grunder, kan man säga.
Så du kan det där med att balansera sötma, sälta och syra?
– Ja då. Dessutom är texturen och styrkan i kryddningen viktiga ingredienser i matlagning.
Hur ofta lagar du kvällsmaten hemma?
– Fem av sju dagar skulle jag säga. Pappa gillar att ge mig en "hemlig låda" med typ färsk rödspätta, rödbetor, pak choi eller vad som helst. Bara för att se vad jag kan åstadkomma.
Men det blir väl inte lyxmat alla dagar?
– Nej då. Ibland gör jag bara en god marinad till kycklingben och kanske potatispuré med parmesan. Just nu är jag insnöad på egen pommes. När man får till det är det svingott!
Använder du recept?
– Nej. Jag gillar att hitta på själv och försöka komma på ovanliga smakkombinationer. Men en favoriträtt är Pasta Vongole, pasta med musslor kokta i vitt vin med bland annat vitlök, persilja, tomater och chili.
En bra hjälpreda i köket?
– Sous vide, en manick som mörar köttet inne i en vakuumförpackad påse och ger det sjukt mycket mer smak. Och så "limpistolen" som man kan ge rätter röksmak med.
Vad är egentligen molekylär matlagning?
– Lite udda grejer. Man sätter smaker och konsistenser i nya sammanhang, kan man säga. Matlagning som kemi.
2 000 sökte till Sveriges yngsta mästerkock. 100 fick komma på audition och av dem valdes tolv ut till tv-serien. Melker får inte avslöja hur det går, men är nöjd med sin prestation.
Melker har gått om både storebror Edwin, mamma Ewa och pappa Jan i köket.
– Det är inte alla 12-åringar som önskar sig en 14-literskastrull i julklapp eller som en vanlig tisdag kan säga "pappa, kan vi inte åka och köpa lite märgben?"
Familjen ger ett gemensamt omdöme.
– Han är lite fanatisk, men mest är det ju bara kul. Lite dyrt, men kul. Och sen väldigt gott förstås!