Linköping blir en stad för hotade författare

Linköping kan numera titulera sig författarfristad. Med en förkrossande majoritet röstade fullmäktige i tisdags kväll ja till förslaget.

Foto: Frida Ekman

Linköping2013-11-20 11:36

Gladast av alla var förmodligen motionären Olov Öberg (MP). Han har väntat i över två år på att se något resultat. Men i går kom det, och det med besked. Alla partier utom Sverigedemokraterna sa ja till förslaget att Linköping ska ta emot en hotad författare som genom ett stipendium ska kunna bo och leva i Linköping, i åtminstone två år.

Miljöpartisten Olov Öberg kunde från talarstolen berätta att han, som ledamot av kultur- och fritidsnämnden, blivit glad över att hans nämnd som första instans sagt enhälligt ja till hans motion. En markering att nämnden vill göra en insats för demokrati och rättvisa, sa han. Lite lätt ironisk kunde han konstatera att när ärendet nu kommit så långt som till fullmäktige vill kommunstyrelsen istället äga frågan med hänvisning till att det handlar om demokrati.

Öberg ville trots allt ändå hävda att det faktiskt handlar om just konst, i demokratins tjänst.

– Men jag vill inte vara ogin. Tar de hand om frågan kanske vi får ett lite mer kulturell kommunstyrelse på kuppen och det skulle inte skada, sa han.

Som på ett pärlband kom sedan företrädare för (S), (MP), (C), (FP) och (V) upp i talarstolen och talade sig varma för yttrandefrihet och demokrati och yrkade bifall till motionen.

Sverigedemokraterna däremot kunde inte se vilken nytta det har för en förtryckt nations landsmän att en enda person kan resa därifrån. Jonas Andersson hävdade att partiet tycker att intentionen i motionen är bra men att man är tveksam inför kostnaden.

–  Att lägga omkring en halv miljon på ett konstprojekt när det finns andra viktiga saker att skjuta till pengar på, som skola och trygghet är fel, tycker vi. Det handlar inte om för eller emot yttrandefrihet, utan vad vi får för pengarna, sa han.

SD vill enligt Andersson, lyfta han kallar en "kvantitativ aspekt".

– Även om författare får en fristad här så lever landsmännen kvar i ofrihet. Vi tycker det är bättre att komma åt roten på problemet.

Han fick mothugg av centerns Johan Lundgren som menade att en så liten summa som det faktiskt handlar om – 385 000 kronor per år – i verkligheten inte kan göra någon som helst skillnad i en diktatur.

– En så liten summa kan inte användas effektivare än på det här sättet. En hotad författare i frihet kan bidra till internationella diskussioner om läget i ett land. Vi ser det också som ett oerhört effektivt sätt att visa var Linköping står, sa han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om