Det är tredje året i rad som Dagens samhälle samlar in en massa information om kommunerna för att ta reda på vilka som har haft "en utveckling i särklass de senaste åren" och "står särskilt väl rustade inför framtiden". Linköpings kommun är nominerad för andra året i rad i kategorin Täta kommuner.
Kristina Edlund (S), Linköpings kommunstyrelseordförande, tror på Linköpings segerchans.
– Vår kommun har en stark ekonomi och ett näringsliv som går bra och har gjort det i flera år. Vi fortsätter alltså att utvecklas positivt och det är många olika faktorer som talar för oss.
Är det viktigt för Linköping att vara nominerad till en titel som denna?
– Det visar att Linköping är en kommun som många tittar på och uppmärksammar. Dessutom är det roligt att se resultat för alla som jobbar för den här kommunens utveckling!
Det finns två kategorier till: Storstadskommuner, där Sundbyberg, Stockholm och Solna tävlar; samt Landsbygdskommuner, där Båstad, Vara och Åre tävlar om titeln.
Kommunernas ekonomi är en viktig faktor för de tävlande, men också företagandet. Dagens samhälle tittar på inflyttning från övriga landet, antal bolag per invånare, infrastruktur, utbildningsnivå och skolresultat och demografi.
– Vi har även lagt till kommunens satsning på kultur. En framgångsrik kommun rymmer trots allt mer än företag, skolor och järnvägsspår, säger Olov Carlsson, chefredaktör på Dagens Samhälle.
Så här motiveras Linköpings nominering:
”Linköping utgör navet i en snabbt växande arbetsmarknadsregion. Universitetet bedriver forskning i världsklass inom exempelvis IT, nya material och handikappvetenskap. Kommunen har en välutbildad befolkning, stark företagsamhet och många av invånarna i arbetsför ålder. Uppskattningsvis en tredjedel av näringslivet har fortfarande någon anknytning till flygning.”
Men Luleås är inte dålig heller:
"Hög soliditet låter kanske inte så spännande men det ger poäng i vår rankning. Det, tillsammans med en välutbildad befolkning och goda förbindelser, gör att förra årets tvåa nomineras i år igen. Luleå är också en kommun som man arbetar i och inte bara bor i, det premieras i årets undersökning."
Och så här låter Umeås:
"Norrlands folkrikaste kommun är också den som lägger flest kronor per invånare på kultur. Det har fortsatt även efter att Umeå var Europas kulturhuvudstad 2014. En stor andel av invånarna är i arbetsför ålder och medelåldern är överlag ung. Många lockas till universitetet som är ett av landets största."
– Vi konkurrerar med två mycket starka kommuner som vi ofta jämförs med, konstaterar Kristina Edlund. Det blir jämnt och spännande.
På Stora Samhällsgalan den 10 maj ska landets superkommuner i de tre olika kategorierna utses.