Linköping får underjordiskt jättegarage

Höga hus och ett gigantiskt underjordiskt p-hus. Det ser ut att bli resultatet när Folkungavallens framtid klubbas i samhällsbyggnadsnämnden.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-02-17 17:30

Videon är inte längre tillgänglig

Hur området kring simhallen och Folkungavallen ska se ut i en framtid har diskuterat i åtminstone tio år. Nu börjar konturen skönjas av det som, enligt styrande majoritet, ska bli en mötesplats för Linköpingsborna. Med simhall, badsjö och bostäder i en skön blandning.

Det handlar, som Corren tidigare skrivit om, betydligt fler bostäder än man såg möjlighet till för bara några år sedan. Bland annat för att området har utökats med en yta längs med Lasarettsgatan och en mindre yta längs med Hamngatan. Nu räknar samhällsbyggnadsnämnden med 700 till 900 lägenheter, till stor del för att man ser betydligt högre hus framför sig än tidigare. Exakt hur många, beror lite på om man bestämmer sig för att bygga skola och förskola i området.

– Arbetet med att titta på det pågår nu. Eftersom innerstaden ska växa från 20 000 till 50 000 invånare så behövs skolor, säger Elias Aguirre (S) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Nu börjar jobbet med att detaljplanera för de första 400 lägenheterna i den del av Folkungavallen som utgörs av området längst ner mot Brokindsleden inne på Folkungavallen.

– Det ska bli innerstadskvarter med hus som är 6 till 7 våningar höga. Möjligen något högre ut mot Brokindsleden, säger Elias Aguirre.

Vem som ska bygga blir en betydligt senare fråga. Det beror bland annat på att det finns tidigare överenskommelser med byggherrar – som i dag bygger i Vallastaden – om att få förtur när det gäller marktilldelningen på Folkungavallen.

Så många bostäder, skolor och fritidsanläggningar kräver mycket parkeringsyta. Planen är nu att bygga ett gigantiskt p-hus under jord som ska försörja hela området kring Folkungavallen med p-platser.

Hur stort tänker ni det?

– Bedömningen görs att det kommer att behövas omkring 800 parkeringsplatser.

Det låter dyrt om det ska byggas under mark?

– Ja, men det här är central mark och då fungerar det med den här typen av lösningar. Det kan bära sig och då tycker jag att vi från politikens sida ska understödja det. Också utifrån att det ligger i nämndens ansvar att värna framkomligheten för cyklister och gångtrafikanter.

En fråga som, enligt samhällsbyggnadskontorets inrådan, behöver utredas vidare är olika alternativ för Tinnerbäcken. Hur ska den dras och på vilket sätt.

Enligt Aguirre finns det i en tidigare antaget naturvårdsprogram en ambition att göra något annat med ån än man gör i dag, bland annat med hänsyn till de naturvärden som finns utmed bäcken.

– Hur vi än gör med bäcken kommer det att kosta pengar, konstaterar Elias Aguirre.

Byggstart beräknas kunna ske om drygt två år – våren 2018.

annika.ekstedt@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om