– Kanonkul! Det är ett bra kvitto för oss som jobbar med frågorna, säger Anders Jörneskog, kommunekolog.
Resultatet baseras på Naturskyddsföreningens enkät som har skickats ut till hela Sverige. Av 290 kommuner har 210 besvarat enkäten. Beroende på förutsättningarna har kommunerna därefter delats in i sju olika grupper. I kategorin "Större stad" kommer Linköping tillsammans med Helsingborg på en hedrande andraplats – en halv poäng efter Örebro.
– Vi har väldigt förutseende politiker i Linköping som har satsat mycket på naturvård och friluftsliv. Dessutom ligger vi i kanten av det stora eklandskapet som är extremt artrikt och ett viktigt naturvårdsområde även ur ett internationellt perspektiv, säger Anders Jörneskog.
Även i den gemensamma sammanställningen placerar sig Linköping bra på en femte plats. Högst upp på rankingen återfinns Huddinge kommun för andra gången i följd.
Vad är den största utmaningen med att bedriva naturvård i en större stad?– Det kan vara problematiskt i större kommuner med stor inflyttning. Man måste hela tiden ta ny mark i anspråk för exploatering av nya bostads- och industriområden. Men jag tycker att vi har en väldigt bra process i Linköping där vi har kartlagt alla naturområden i ett tidigt skede.
Hur mycket betyder en sån här undersökning?– Det säger väl lite om att vi i Linköping är en grön och hållbar kommun, trots att vi är expansiva. Vi visar att vi kan bli fler och samtidigt bevara viktiga natur-, kultur- och rekreationsområden.
annelie.bostrom@ostgotamedia.se