Den litauiska regeringens utrikesdepartement har skrivit till svenska utrikesdepartementet (UD) med en formell förfrågan om tillstånd att öppna konsulat i Linköping, och länsstyrelsen i Östergötland får också möjlighet att yttra sig i frågan även om det är UD som avgör.
Linköping har idag ingen utländsk postering, enligt UD.
Linköpingsbon Ulrik Lindblad, företagare i IT-branschen och tidigare vid Linköpings universitet, blir honorärkonsul om Litauen får klartecken.
– I så fall kommer jag främst att inrikta mig på att skapa näringslivskontakter mellan vår region och Litauen. Det är min främsta passion, säger Ulrik Lindblad.
Ulrik Lindblad är sambo med en kvinna från Litauen och har därför besökt landet otaliga gånger de senaste femton åren. Han har utvecklat kontakter inom näringslivet och politiken, bland annat med Litauens ambassadör och handelsattaché i Sverige, och arrangerat besök i Linköping så att litauerna kunnat knyta kontakter med universitetet och företrädare för näringslivet.
Även Litauens hälsominister har besökt Linköping och om konsulatet öppnas är det troligt att fler högt uppsatta politiker gör visit.
Det litauiska utrikesministeriet har sett en fördel i att formellt titulera Lindblad och öppna ett konsulat, för att underlätta de fortsatta kontakterna mellan länderna.
Sverige är en stor investerare i Litauen men Ulrik Lindblad tror att svenskars kännedom om landet i allmänhet är ganska begränsad. Han märker att folk ibland blandar ihop Litauen med Lettland, och konstaterar att huvudstaden Vilnius troligen inte lockar lika många turister som kuststäderna Riga och Tallinn dit svenskar ofta reser med färja.
– Mina erfarenheter av landet har varit oerhört berikande och jag tror att de flesta svenskar skulle bli mycket positivt överraskade om de reste dit, säger Ulrik Lindblad.
Han ser möjligheter till ökad turism om kunskapen om Litauen blev större, och också möjligheter till kulturella utbyten i form av bland annat artister och föreställningar. Men blir han utnämnd till honorärkonsul är det alltså främst näringslivskontakter han tänker ägna sig åt.
– Det är synd att inte fler samarbeten redan är etablerade. Jag ser stora möjligheter till samarbete mellan företag i min bransch, som är IT och elektronik, men även inom många andra områden, säger Ulrik Lindblad.
Det dröjer troligen ytterligare några månader innan Sverige och Litauen avslutat sin formella dialog och beslut om konsulatet kan fattas.